Скочили са цените на почти всички основни продукти и услуги,

...
Скочили са цените на почти всички основни продукти и услуги,
Коментари Харесай

Туристи или бизнесът: За кого цените по Черноморието са удар под кръста?

Скочили са цените на съвсем всички съществени артикули и услуги, за които нормално туристите заплащат, когато са на лятна отмора. Без това да изненадва никого, през Лято 2022 ще би трябвало да отделим повече бюджет освен за нощувките. През сегашния сезон ще плащаме повече за баничка с кафе, царевица от плажа, сладолед или коктейл. По-скъпа ще ни излиза вечерята в дребния скромно заведение или ресторант. Цените са трансформирали и за нощувка в фамилната къща и all inclusive хотелите.

Проверка на медията ни сочи, че кафе стартира от 1лв., царевицата към този момент коства 3-3,50лв., питиетата в някои плажни барчета са скочили, а цената на храната в капанчетата варира. Нощувката коства сред 20 и 100лв. на легло според от изискванията.

Не на всички места обаче цените са „ стряскащи “, каквото всеобщото разбиране повелява. В редица заведения и хотели повишаването е алегорично и неспекулативно – съразмерно на разноските на притежателите. А в случай че бюджетът ви разрешава по-евтина отмора – има по какъв начин.

Наталия Стоянова, притежател на дребен хотел в Китен, споделя пред наш кореспондент, че нарастването в консумативи, ток и такси е осезаемо за сектора им.

„ След трусът през 2020 година, лято 2021 беше доста по-успешно за нас. Такъв напор не помним от десетилетия. Интересът към нашенското море оказа помощ за салдото на ценовия стандарт, който пандемията занижи “, разяснява тя.

Добавя, че въпреки бизнесът им да не е огромен, те също са усетили на собствен тил удара на инфлацията.

„ Всичко належащо, с цел да поддържаме хигиеничните стандарти, е със повишена цена – препарати, прахове, санитарни принадлежности. Въпреки това сме решили да не качваме цените стремително, тъй като имаме дългогодишни клиенти, които не желаеме да губим “, добавя Стоянова.



В курортното градче дейния сезон ще посрещне туристи с оскъпяване на някои от удоволствията, описват ресторантьори.

„ Този сезон наемът на заведението ни е три пъти по-висок. Знаете какво се случи с цените на промишления ток. Работим от дълги години на това място, само че лято 2021 ще бъде предизвикателство. Завишили сме цените и отново не сме сигурни дали ще успеем да покрием разноските си “, споделя Кръстина, която от 14 лета е наемател на плажен бар.

За едно обаче ангажираните в сектора са безапелационни:

„ Този сезон в действителност би трябвало да бъдем търпеливи един към различен. Нека туристите схванат, че оскъпяването на е наша волност. То е нужда, с цел да оцелеят бизнесите ни “, заключва Наталия и приканва почиващите да бъдете деликатни, тъй като не места може да попаднат на далавера.

На фона на това информация на медията ни във водещи платформи за резервация на отмора сочи, че сред 70 и 80% от офертите към този момент са резервирани. Към този миг да съумеете с откриването на бюджетно предложение към момента е допустимо, само че може да ви отнеме повече време.

Снимки на цени, предоставени от четец:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР