Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за

...
Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за
Коментари Харесай

Христо Иванов: Вдигаме ветото над Скопие, ако ЕК поеме гаранциите

Склонни сме да вдигнем ветото, в случай че Европейска комисия поеме гаранции за българските претенции, съобщи ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов пред публицисти в Народното събрание.

" Въпрос на народен интерес на България е Северна Македония да бъде член на Европейски Съюз откакто извърши нашите упования, а те са свързани отбраната на човешките права. "

По думите към днешна дата Скопие не извършва тези условия, само че той позволи, че при гаранции страната може да вдигне ветото:

" Ако се откри в тристранните връзки София, Брюксел и София такава обстановка такава обстановка в която ние да запазим гаранциите си, че сходна смяна ще настъпи или решим, че сходно осъществяване ще настъпи, тогава това би трябвало да бъде деликатно разисквано, с цел да можем да забележим дали можем да тръгнем напред, в това число и да осъществим това, което се чака от нас.

Ако Европейска комисия поеме някакви гаранции, че нашите законни упования ще бъдат част от преговорната рамка, това в действителност ще увеличи шанса ние да получим това, което чакаме за нашите съграждани. "

В преговорния развой би трябвало да бъде заложено българското искане за смяна в Конституцията на Северна Македония. По думите му обаче България би трябвало да има лостове за прекъсването на договарянията за участие, в случай че Скопие не извършва уговорките си.

Христо Иванов добави, че е нереалистично да вдигнем ветото до юни, за което упорстват от Брюксел.

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски съобщи, че към този миг позицията на левицата за повдигането на ветото за участието на Северна Македония в Европейски Съюз остава непроменена. По думите му, с цел да има смяна, е належащо Скопие да извърши поетите задължения в Договора за добросъседство от 2017 година

Той сподели, че за Българска социалистическа партия Северна Македония няма да е главната тематика на идния съдружен съвет тази вечер.

От " Възраждане " пък на брифинг в Народно събрание оповестиха, че равителство е подготвило решение, с което да допусне Република Северна Македония до начало на договарянията за участие в Европейския съюз, съгласно него " скоро ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР