Скитайки по калдъръмените улици, всяка стъпка ви отвежда по-дълбоко в

...
Скитайки по калдъръмените улици, всяка стъпка ви отвежда по-дълбоко в
Коментари Харесай

Как Талин се превърна в устойчивата Силициева долина на Европа

Скитайки по калдъръмените улици, всяка стъпка ви води по-дълбоко в традициите от осми век. Средновековният център като че ли е спрял безмилостния ход на времето, позволявайки на историята да се развихри из тесните му улички, споделя журналистът Мартина Монти, част от програмата Youth4Regions.

Днес Талин е град, по-известен със своите цифрови и предприемачески екосистеми, в сравнение с с всичко, построено от стомана или камък. Неговите качества израстват органично от почвата на естествената му среда, което в последна сметка води до избора му за Европейска зелена столица за 2023 година

Наградата за европейска зелена столица, годишно отличие, присъждано на водещи устойчиви градове в Европейски Съюз, признава напъните на локалните участници и техните зелени начинания, допринасящи за екологичния преход. В ера, в която световните държавни управления не престават да оформят нисковъглеродния преход, градовете поеха централна роля във формулирането, осъществяването и надзора на тези начинания.

Широко прието е, че градовете, заради близостта си до своите поданици, се радват на неповторима позиция, когато става въпрос за схващане на ежедневните проблеми; тяхната позиция ги прави съвършен претендент за смяна на вероятностите на жителите и предефиниране на самата идея за „ дом “.

Талин е място, където процъфтява екологичната резистентност, предизвиква се благосъстоянието и цифровите нововъведения са по-скоро преимущество, в сравнение с спънка. Най-големият град в Естония възприе изчерпателен и взаимосвързан метод за преоформяне на своя градски пейзаж, преминавайки от високовъглероден модел към кръговиден. Кръговостта също беше част от пътя на Талин към приемането на премията за европейска зелена столица през 2023 година

Всъщност концепцията за европейска зелена столица се зароди в Талин през 2006 година, когато 15 града се събраха, с цел да подпишат меморандум за съгласие, с цел да признаят и почетат Европейските столици в челните редици на климатичната индиферентност. Бързо напред 17 години: Талин беше почетен със същата премия, доказателство за неговата отдаденост на устойчивостта и екологичния напредък.

Часовникът тиктака “, предизвестява представителят на Талин, „ климатичната рецесия към този момент е почнала да оказва въздействие върху живота ни, само че мнозина остават в незнание.

Докато действителността ни просветне изцяло в Естония, може към този момент да е прекомерно късно. Сега градът се е заел да предизвиква осведомеността за климата, изключително посредством просветителни начинания и учебни стратегии.

Талин има вяра, че възпитаването на позитивни екологични привички от ранна възраст е от значително значение, като признава, че мащабът на смяната в човешкия свят се развива с доста по-бавни темпове, в сравнение с в геологичния. Съществува разлика сред поколенията в реакцията на изменението на климата, като по-възрастните хора се придържат към своите привички.

Въпреки че има възходящ консенсус във връзка с неотложността на дейностите за климата, хората са склонни да се приспособяват към дълготрайните закани посредством понижаване на прочувствените си реакции, изключително в случай че възприемат природата на опасността като непроменлива в кратковременен проект. Талин има за цел да преодолее тази празнота, като насърчи възприятието за групова отговорност за справяне с климатичната рецесия, преди да изтече времето.

В рамките на своята натоварена стратегия Талин слага огромен акцент върху биоразнообразието и чистата подвижност, с цел да начертае пътя към резистентност. По-специално, градът възприема „ 15-минутната самодейност “, идея за градско обмисляне, предопределена да подсигурява, че всички съществени ежедневни потребности и услуги са налични в границите на 15 минути пешком, с велосипед или публичен превоз от всяко кътче на града.

Революционно достижение на Талин е способността му да дава безвъзмезден публичен превоз на своите поданици, което прави от 2013 година насам; това е първият европейски град, който прави това.

Столицата се стреми да употребява технологиите като катализатор в пътуването си към климатична индиферентност. Често именуван Силициевата котловина на Европа, Талин може да се похвали с процъфтяваща започваща екосистема, предлагаща приветлива среда за пускане на реформаторски бизнес. Skype и Bolt са единствено две от фирмите, родени в Естония.

Талин има за цел освен да заяви своята визия и новаторски софтуерни решения за битка с климатичната рецесия, само че и да се утвърди като тестова площадка за устойчиви компании, които желаят да опитват със зелени технологии.

Въпреки това, провокациите остават. Както беше изразено от естонски локален чиновник, „ използването на дълготрайна смяна към момента е мъчно, защото жителите може да не признаят изцяло напъните на локалните управляващи “. Служителят предизвестява против наклонността да се приема напредъкът за даденост, вярвайки, че „ бездействието е най-лошото нещо, което можем да създадем “.

Наистина, в Талин незабравеното минало среща зелено бъдеще, създавайки непрекъснатото чувство, че трансформативната смяна е освен допустима, само че и основна.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР