Скептицизъм за скорошното одобряване на промените в конституцията, необходими за

...
Скептицизъм за скорошното одобряване на промените в конституцията, необходими за
Коментари Харесай

Пендаровски не вярва скоро българите да бъдат вписани в конституцията

Скептицизъм за скорошното одобрение на измененията в конституцията, нужни за втората стъпка от договарянията с Европейския съюз (ЕС), произлизаща от двустранния протокол, подписан с България, изрази македонският президент Свето Пендаровски.

Той не има вяра, че те ще бъдат реализирани с този парламентарен състав. 

В изявление за Анадолската организация, представено от македонската организация МКД, той заявява, че в подписаните до момента документи няма опасност за македонската еднаквост и език, а позицията на опозицията е наложена от вътрешнопартийна логичност.

" Не можете да принудите никого да гласоподава, в случай че сегашната съпротива счита, че тези документи съставляват заплаха за македонския народ. Не мисля по този начин. Моята оценка е, че доста мъчно ще се доближат две трети в този парламентарен състав, тъй като, доколкото мога да преценява, опозицията в македонския парламент чете контракта с България, т.е. преговорната рамка с Европейски Съюз, посредством партийни критерии, сподели той.

Припомняме, че в края на юли, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски настоя, че би трябвало да се проведат и предварителни парламентарни избори, и референдум относно пътя евроинтеграцията на страната до момента. 

Той обвинява България в опит за асимилация, смяна на историята и побългаряване.

На 16 юли депутатите в Северна Македония одобриха съглашение с посредничеството на Франция за разрешаване на разногласието, тъй че България да вдигне ветото си върху разширението.

Мицкоски разгласи още тогава такова желание, откакто бе подписан протоколът сред външните министри на двете страни. По думите му, по време на преговорния развой България не затваря въпроса за македонския език.

Опозицията организира и серия от митинги, като оповестиха приемането на френското предложение за капитулация за ръководещите, а към България бяха отправени редица крайни обвинявания, в това число и във фашизъм. 

На 19 юли Албания и Северна Македония започнаха договаряния за участие с Европейския съюз във вторник, преодолявайки редица спънки, сложени от държавните управления на Европейски Съюз, макар първичното заричане да стартират договаряния още в средата на 2018 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР