Хилядолетният каменен комплекс Стоунхендж изглежда непокътнат, след като протестиращи срещу

...
Хилядолетният каменен комплекс Стоунхендж изглежда непокътнат, след като протестиращи срещу
Коментари Харесай

Стоунхендж не е видимо повреден от боята, с която го напръскаха екоактивисти

Хилядолетният каменен комплекс Стоунхендж наподобява недокоснат, откакто протестиращи против климатичните промени бяха задържани за това, че са го напръскали с оранжева багра, заяви АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Работници са почистили камъните и към 4500-годишният паметник е очевидно недокоснат, съобщи Ник Мериман, основен изпълнителен шеф на благотворителната организация " Английско завещание " (English Heritage), която стопанисва паметника.

" Трудно е да се проумее този акт и ние сме надълбоко натъжени ", сподели Мериман пред радио Би Би Си. " Това е вандализъм във връзка с един от най-известните антични монументи в света ", добави той.

Сутринта в четвъртък обектът, включен в листата на международното завещание на ЮНЕСКО, още веднъж отвори порти и се очакваше да одобри хиляди празнуващи, които да отбележат лятното слънцестоене - най-дългия ден в годината в Северното полукълбо.

Стоунхендж е построен върху ветровита низина в Южна Англия на няколко стадия, почнали преди 5000 години. Произходът и предназначението му остават ненапълно мистерия, макар че каменният кръг съответствува с изгрева на лятното слънцестоене и залеза на зимното слънцестоене, привличайки тълпи от спиритисти, друиди и поклонници на слънцето.

В четвъртък 73-годишен мъж и 21-годишна жена бяха освободени под гаранция, откакто ден по-рано бяха задържани по съмнение в незаконно увреждане, разваляне на античен монумент и възпрепятстване на разположение да прави законна активност.

Групата за битка с климатичните промени " Просто спрете петрола " (Just Stop Oil) пое отговорност за действието в сряда и разгласява видеоклип, на който се вижда по какъв начин мъж, разпознат от нея като Раджан Найду, напръска оранжева багра върху един от отвесните каменни блокове.

Събралите се на мястото хора се чуват да крещят " спрете " и един човек се намесва, като се доближава до Найду и го хваща за ръката. Докато индивидът се мъчи да го отдръпне от паметника, различен мъж се включи в битката и лишава кутията с багра.

Вторият протестиращ, разпознат като 21-годишната Нийв Линч, съумя да напръска три камъка, преди да бъде спряна.

От " Просто спрете петрола " обявиха, че боята е направена от царевично нишесте и ще се разтвори при дъжд.

Мериман сподели, че специалисти обаче са почистили оранжевия прахуляк от камъните, тъй като са се тормозили по какъв начин може да реагира на водата.

Акцията на екоактивистите беше измежду дългата поредност от деструктивни дейности на " Просто спрете петрола " за привличане на вниманието към климатичната рецесия. Протестите са спирали спортни събития, замърсявали са известни творби на изкуството и са предизвиквали тапи. Акциите доведоха до неоправдателни присъди и рецензия от необятната общност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР