През последните две години министър-председателят Нарендра Моди представя уверено амбициозната

...
През последните две години министър-председателят Нарендра Моди представя уверено амбициозната
Коментари Харесай

Индия иска да бъде развита икономика до 2047-а. Пред страната обаче висят четири предизвикателства

През последните две години министър-председателят Нарендра Моди показва решително амбициозната да трансформира Индия в развита стопанска система до 2047 година

Сега всички погледи ще бъдат ориентирани към него и неговия управителен от Бхаратия Джаната алианс (BJP). Доверието в партията BJP спадна. Управляващата партия на Моди не съумя да завоюва безусловно болшинство в долната камара на Народното събрание за първи път от 2014 година и в този момент е е в обстановка, в която разчита на своите съдружници в обединението.

Коалиция, ръководена от Моди, евентуално няма да изкара отвън релси стопанската система и развиването на Индия, споделят анализатори. Но в това време показват, че новото държавно управление ще би трябвало да възвърне вярата в хората и да подсигурява, че позицията на Индия в Глобалния юг остава, написа CNBC.

Новото държавно управление към момента не е обрисувало главните си цели. Анализаторите предвиждат, че идващите четири области ще заемат централно място в дневния ред. Ето кои са те.
Развитие на инфраструктурата
Индия претърпя голям подтик в тази област и направи обилни крачки в свързването и модернизирането на своите автомагистрали, железопътни линии и летища.

Миналата година консултантската компания EY предвижда, че Индия ще се трансформира в стопанска система с 26 трилиона $ до 2047 година, и акцентира, че построяването на инфраструктурните благоприятни условия на страната ще бъде от основно значение за реализирането на това.
 Най-бързо разрастващата се огромна стопанска система ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а поради възходящите приходи на хората
Най-бързо разрастващата се огромна стопанска система ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а поради възходящите приходи на хората

2023 година беше най-хубавата година за продажби на жилища от най-малко 15 години на пазара там

Според основния изпълнителен шеф на India Index и ръководещ шеф на Vogel Group Самир Кападия откогато Моди е на поста, той направи всичко допустимо, с цел да построи пристанища, железопътни линии и всякаква пътна инфраструктура.

Индия към момента изостава от Китай в тази област и би трябвало да се направи повече, в случай че гони огромен напредък, с цел да продължи да притегля задгранични вложители.

При междинния бюджет през февруари министърът на финансите Нирмала Ситараман пресметна, че финансовите разноски ще набъбнат с 11,1% до 11,11 трилиона индийски рупии (133,9 милиарда долара) през фискалната 2025 година, фокусирани върху построяването на железопътни линии и летища.

2. Увеличаване на производството

През последното десетилетие Моди нападателно упорства Индия да разчита на себе си и да изпревари Китай, с цел да стане най-голямата индустриална мощ в Азия, изключително за производството на чипове.

Американските софтуерни колоси от ден на ден придвижват част от своите вериги за доставки в Индия. Apple е споделила на доставчиците на съставни елементи, че ще доставя акумулатори от индийските заводи за своя иден iPhone 16, съгласно известия на международни медии. Съобщава се също, че Гугъл ще стартира производството на телефон Pixel в Индия до това тримесечие.

Доставчикът на Apple Foxconn разгласи, че ще усили вложенията в Индия, до момента в който Micron Technology може да направи първия създаден в Индия полупроводников чип до началото на 2025 година

По прогнози на Counterpoint Research и India Electronics and Semiconductor Association промишлеността за произвеждане на чипове на Индия ще бъде оценена на 64 милиарда $ до 2026 година, троен растеж от 23 милиарда $ през 2019 година

3. Борба с огромната безработица

Нивото на безработица в Индия се увеличи до 8,1% през април от 7,4% през март, съгласно Центъра за мониторинг на индийската стопанска система. Проучване, извършено от Центъра за проучване на разрастващите се общества през април, преди изборите, сподели, че безработицата е главната грижа за 27% от 10 000 интервюирани. Повече от половината (62%) от интервюираните споделят, че е станало по-трудно да си намерят работа през последните пет години по време на втория мандат на Моди.

Безработицата сега е един от най-големите проблеми, пред които е изправена най-населената страна в света.

От новото държавно управление зависи да усъвършенства локалните просветителни стандарти и образование, основано на умения.
 Индия за първи път ще ръководи огромно задгранично пристанище - и то със стратегическо местонахождение
Индия за първи път ще ръководи огромно задгранично пристанище - и то със стратегическо местонахождение

Срокът на ръководство ще е най-малко за 10 години

4. Увеличаване на непознатите вложения

Националната фондова борса на Индия има обща пазарна капитализация от 4,9 трилиона $ - третата по величина в Азиатско-тихоокеанския район, съгласно данни на Световната федерация на тържищата. Очаква се пазарната капитализация на Индия да нарасне до 40 трилиона $ през идващите две десетилетия.

Преките задгранични вложения в страната обаче би трябвало да се усилят, с цел да подтикват в допълнение икономическия напредък и развиване, обявиха анализатори пред CNBC.

Миналата година ПЧИ в Индия са били слаби, поради сложната среда за финансиране с частен капитал вследствие на високите лихвени проценти в Съединени американски щати, споделя Goldman Sachs.

" Индия евентуално ще притегли повече приток на ПЧИ от Съединени американски щати, откакто лихвените проценти се смекчат и средата за финансиране стане по-лесна ", считат специалисти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР