Скъсените срокове за изпълнението на проекта са основната причина Русе

...
Скъсените срокове за изпълнението на проекта са основната причина Русе
Коментари Харесай

Пенчо Милков призова русенци да съдят ВиК дружеството за имуществени вреди

Скъсените периоди за осъществяването на плана са главната причина Русе да наподобява като след бомбардировка

Организираната от кмета на Община РусеПенчо Милковсреща на русенци с възложителя и изпълнителите по плана за водния цикъл предстоящо мина в напрегната конюнктура. Тя се организира в Пленарната зала и на нея участваха още зам.-кметът Магдалина Илиева, основният началник на плана Стоян Нейчев, представители на фирмите-изпълнители по плана, жители и медии.

В малко ревю зам.-кметът Илиева разказа пълномощията на локалната администрация за надзор по водния план, както и наложените наказания на фирмите-изпълнители от страна на Община Русе за неспазването на периодите за осъществяване, некачественото възобновяване на пътните настилки, замърсяването на близките площи и неналичието на сигнализация. Тя изясни на присъстващите жители, че Общината е издала 97 заповеди за въвеждане на краткотрайна организация на придвижването, като единствено за 20 от тях е постъпило съобщение от възложителя за начало на строително-ремонтни действия. По думите на Илиева нейни чиновници са издали актове за санкциониране на един от изпълнителите по плана, само че защото той отхвърля да ги одобри в продължение на месеци, е невероятно да бъде издадено наказателно разпореждане. Изложението й беше прекратено от реакции на присъстващите жители, които пожелаха да чуят какви са пълномощията на Общината за надзор по плана, на което зам.-кметът отговори, че нормативната уредба планува отговорността да е само на строителния и механически контрол от страна на възложителя.

След няколкоминутно неодобрение от страна на жители, кметът Пенчо Милков се намеси с думите, че планът на ВиК сдружението е почнал през есента на 2021 година, а е бил утвърден по време на предходното ръководство през 2019 година „ Този план е с двегодишно забавяне и в този момент дейностите по него би трябвало да бъдат приключени до края на 2023 година, което значи, че изпълнителите поемат работа, която не могат да извършат или ще извършат с ускорени темпове. Това поражда актуалната извънредно неприятна обстановка “, разясни Милков.

Той акцентира, че в плана за над 130 млн. лева е заложено разкопаване на към 160 улици. Скъсените периоди за неговото осъществяване са главната причина Русе да наподобява като след бомбардировка. По думите на кмета Общината, макар че няма обвързване за това, е наела строителен инженер, който да следи реализирането на плана и да бъде свързващото звено сред нея и изпълнителите. В последна сметка, след три месеца той е напуснал, защото не е могъл да обхване целия размер от действия. Кметът акцентира, че улиците са в безобразно положение и Общината ще си търси правата в съда, ако възобновяване на пътната настилка не бъде изпълнено съгласно нормативните условия. Той прикани всички русенци, които са претърпели някакви вреди, да създадат същото.

В хода на полемиката въпросите на жителите се концентрираха най-вече към осъществяването на плана в кв. “Средна кула “ и „ Долапите “, както и за ул. “Св. Димитър Басарбовски “. Те получиха увещание от ръководителя на плана Стоян Нейчев, че до няколко седмици строително-ремонтните действия по въпросната улица ще приключат и ще се пристъпи към нейното асфалтиране. Неразбиране по отношение на задачите на плана в двата русенски квартала породи напрежение, защото се оказа, че в “Средна кула “ и „ Долапите “ се правят най-вече действия по полагане на канализационна мрежа, а не на водопроводна.

На десетките въпроси по отношение на некачественото асфалтиране на разкопаните улици отговор бе даден от един от шефовете на строителна компания, наета от възложителя, който изясни, че планът не е за ремонт на улици, а за създаване на водопроводни системи и канализация. Нормативната уредба допуска когато разкопаванията са под 50% от пътната настилка, да бъдат асфалтирани единствено траншеите, а при над 50% - цялото улично платно. В голямата си част обектите на ВиК сдружението по плана попадат точно във втората категория. Това породи нова вълна от напрежение измежду присъстващите, а кметът Пенчо Милков бе заставен още веднъж да вземе думата. Той разясни на жителите, че са извършени редица диалози с финансовото министерство и Министерство на регионалното развитие с искане да бъдат отпуснати средства в размер на 17 млн. лева за тази цел. На този стадий пари за асфалтиране на улици, разкопани по водния план, не са получени, защото не са включени в проектобюджета, както и заради несигурната политическа конюнктура. Пенчо Милков увери присъстващите, че няма да се откаже да търси благоприятни условия те да бъдат предоставени на Община Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР