Скъпоценните камъни са нещо много повече от украшения – за

...
Скъпоценните камъни са нещо много повече от украшения – за
Коментари Харесай

Легенди и факти за скъпоценните камъни

Скъпоценните камъни са нещо доста повече от декорации – за тях умерено може да се каже, че са неделима част от човешката история. Още от дълбока античност хубостта им била високо ценена и разпалвала въображението на хората. По тази причина не е изключително изненадващо, че през вековете на скъпоценните камъни били приписвани всевъзможни чудодейни свойства.

Rubies: The real rock stars
— CBS News (@CBSNews)
Рубини

Според европейските обичаи, кървавочервените рубини са знак на достолепието, смелостта и силата. Тези скъпоценни камъни са упоменати цели четири пъти в Библията в подтекста на мъдрост и хубост. В продължение на епохи те били употребявани при лекуването на вътрешни инфекции и за стимулиране на кръвообращението и имунната система. В Индия било публикувано преданието, че рубините са капки кръв от тялото на злокобния дявол Вала. Древните гърци и римляни пък считали, че съществуват „ мъжки “ и „ женски “ рубини.

Изумруди

С изумрудите е обвързвана една антична история, която образно демонстрира, че отношението на хората към бижутата не се е трансформирала доста през вековете. Римският академик Плиний Стари споделя за флейтиста Исмений, който платил огромна сума за изработката на изумруден пръстен. Майсторът, който се захванал с тази задача обаче върнал на Исмений част от парите, което разгневило заможния музикант. „ Този човек ми направи неприятна услуга, защото това понижение на цената понижи и качеството на скъпоценния камък “, декларирал Исмений.

Според някои свидетелства, римският император Нерон употребявал изумруд като леща, благодарение на която следил гладиаторски борби. Историците допускат, че той бил късоглед и затова употребявал скъпоценния камък като монокъл. Освен това, античните римляни считали, че изумрудите имат способността да успокояват очите. Инките също имат любопитно поверие, обвързвано с тях. Те почитали един огромен изумруд като сърцето на богинята Умина и вярвали, че в случай че болен човек го допре, той ще оздравее мигновено.

An ancient amethyst ring thought to have been worn to in a bid to stop hangovers has been unearthed by archaeologists.
— The Independent (@Independent)
Аметисти

Заради своя синьо-лилав цвят, аметистите се радвали на изключително огромна респект в Европа в продължение на дълги години (лилавото се смятало за кралски цвят). Има данни, че те били употребявани за изработката на бижута и печати в Египет и Мала Азия още през 3000 година прочие Хр. Тяхното име произлиза от гръцката дума „ аметистос “ – „ неопиянен “. Това не е по никакъв начин инцидентно. В древността се смятало, че носещите аметист не могат да се напият. Съществувало и друго вярване, съгласно което, в случай че пиете от аметистов бокал, то няма по какъв начин да бъдете отровени. Плиний Стари разказва и други негови свойства: „ Според магьосниците, в случай че изпишем имената на Луната и Слънцето върху този камък и по-късно го окачим на врата си…това ще ни защищити от заклинания…аметистите също по този начин защищават от градушки и скакалци “.

Гранати

Гранатите са група минерали, които се разграничават по състав, само че имат аналогична химична формула и идентичен образ на кристалите си. Прозрачните бистри и наситено оцветени гранати са измежду най-търсените скъпоценни камъни. Те се радвали на изключително огромна известност през Средновековието. Англосаксонците, да вземем за пример, употребявали гранати, с цел да украсяват своите бижута, оръжия и брони, защото се считало, че те защищават своите притежатели от враговете им. Тези скъпоценни камъни участват и в някои доста по-древни митове. Една от тях е обвързвана с Ной. Тя гласи, че той употребявал лампа, направена от гранат, с цел да осветява пътя си по време на потопа.

Когато цветът на въпросните скъпоценни камъни е червен, те наподобяват извънредно доста на зрънца от нар. По тази причина гранатите са свързани и с едно от преданията за древногръцката богиня Персефона. След като била отвлечена от бога на подземното царство Хадес, той ѝ дал няколко зрънца от нар – знак на брака. Персефона изяла зрънцата, вследствие на което в никакъв случай към този момент не можела да не помни или изостави Хадес. Най-вероятно точно от тази легенда произлиза поверието, че гранатът носи благополучие в любовта.

A Sri Lankan gem company claims it has discovered the world's largest single natural blue sapphire, here's its estimated worth:
— Forbes (@Forbes)
Сапфири

Цветовата гама на тези скъпоценни камъни е в действителност поразителна – има сини, зелени, жълти, безцветни, оранжеви и розови сапфири. Те доста постоянно се употребяват за декорация на корони. Тъмносиният сапфир „ Свети Едуард “, да вземем за пример, е значима част от короната на Британската империя. Любопитна детайлност е, че тези скъпоценни камъни участват по един или различен метод в редица митологии. Древните персийци вярвали, че Земята лежи върху великански наследник сапфир, а небето е неговото отражение. Според една християнска легенда, тези камъни са вкаменени отражения от Витлеемската звезда. Друга пък твърди, че 10-те Божи заповеди, които Моисей получил от Господ, били изписани върху плочи от сапфир. През вековете доста хора вярвали, че скъпоценните камъни имат лечебни свойства и даже ги стривали на прахуляк, с цел да ги обхванат.

Опали

Едно от най-разпространените предания, свързани с опалите, гласи, че от всички скъпоценни камъни, те носят най-вече злощастие. Една от главните аргументи за това е ориста на испанския крал Алфонсо XII, управлявал в интервала 1857 – 1885 година Той подарил на брачната половинка си опал и тя умряла няколко месеца по-късно. Следващите притежатели на скъпоценния камък, измежду които и самият крал, също се споминали скоро. Преди да се търси някакво свръхестествено пояснение на тези събития, би трябвало да се означи, че по това време в Европа върлувала холерата. Много хора също по този начин считали, че опалът свети, до момента в който индивидът, който го носи, е жив, а след гибелта му губи блясъка си. Днес към този момент знаем какво е обяснението на този феномен – опалите реагират на топлината на човешкото тяло.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР