Скъпите тоалетни в градинката на Кристал скоро ще бъдат отворени

...
Скъпите тоалетни в градинката на Кристал скоро ще бъдат отворени
Коментари Харесай

Скъпите тоалетни в градинката Кристал скоро ще заработят

Скъпите тоалетни в градинката на " Кристал " скоро ще бъдат отворени за жители. Това излиза наяве от пост на кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков във фейсбук.

" След като ремонтът на Зона 4 към този момент има акт 16, става допустимо новите съвременни тоалетни в градината Кристал да бъдат отворени за прилагане. Оператор ще бъде дирекция Зелени системи на Столична община ", прецизира Трайков.

През лятото на 2020 година гражданската групировка " Спаси София " сигнализира, че двете тоалетни са на цена от 200 000 лева Те са с повърхност към 5 квадратни метра, а цената им излиза по 9400 евро на квадрат.

Тези две тоалетни са част от огромния план за възобновяване на така наречен зона 4 от градския център, който обгръща региона към храм-паметника " Александър Невски ". Целият ремонт на зоната е за 21 млн. лева, а поръчката беше извоювана от " ПСТ Груп ".

" И в последна сметка виждаме, че доста дребна част от плануваните работи са свършени, а тази дребна част от работите, които са свършени, в действителност не работят. Например... тоалетната, която съгласно документите за публичната поръчка коства 100 хиляди лв.. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лв. ", разяснява по това време Светлозар Алексиев от " Спаси София ".

В коментар по тематиката тогава общинският консултант от ГЕРБ арх. Ивайло Петков изясни, че цената на обществената архитектура постоянно е висока.

" За съответния случай не мога да отговоря, защото е предходна социална поръчка, имало е спецификация - тъкмо осъществяване и конкуренция в ценообразуването. Според мен всичко е безусловно законно и от цената не съм сюрпризиран като стойности. Защото отново ви споделям - в обществената архитектура, вандалоустойчивост, самопочистване… Обществото би трябвало да свикне със скъпоструващата обществена архитектура. Всички би трябвало да свикнем с това ", съобщи тогава арх. Ивайло Петков, общински консултант от ГЕРБ.

По-късно от Столична община обясниха, че при осъществяването на плана за създаване и възобновяване на централна градска част – Зона 4 са построени две тоалетни в градина " Кристал ". На изпълнителя " ПСТ Груп " са платени 169 400 лева за двете тоалетни, които са минали сполучливо през 72 часови проби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР