"Скъпи еврочиновнико, разбираме, че вероятно си нервен, защото напускаш уютните

...
"Скъпи еврочиновнико, разбираме, че вероятно си нервен, защото напускаш уютните
Коментари Харесай

Наръчник за еврочиновници в БГ: Бай Ганьо, мутра, некадърник

"Скъпи еврочиновнико, разбираме, че евентуално си нервозен, тъй като напускаш уютните бирарии на Брюксел и се отправяш към Дивия Изток на Европа за българското европредседателство. Спокойно. София има тресчици за дялане, само че ще си прекараш добре, в случай че спазваш следните правила за оцеляване ", написа създателят Кристиан Оливър.

Той стартира с това, че еврочиновниците би трябвало да се подготвят психически за най-големия културен потрес - българите кимат с глава, когато желаят да кажат "да ". По думите му казусът се усложнява от обстоятелството, че софиянци не са образец за усмихнати хора.

"Помолете сервитьор за чаша вода или водач на такси да ви закара в центъра и ще получите безмълвно клатене на глава. Първите няколко пъти ще наподобява като че ли ви споделят да си останете жаден и изгубен в града, само че в действителност се съгласяват ", добавя журналистът.

Той предизвестява еврочиновниците и за строгите български "дебеловрати апаратчици " , които поклащат замислено глава.

"Това е прекомерно заплашително за незапознатите и е най-добре да се упражнявате в Брюксел и да помолите фамилията и приятелите си да поклащат глава при всичко, което кажете ", поучава още Оливър.

Следващото предизвестие е, че когато еврократът слезе на летището, ще бъде заобиколен от тайфа таксиметрови водачи.

"Но не се бойте от тях, те може да наподобяват на охранители от нощни клубове, само че множеството в действителност са срамежливи хипохондрици, които звънят на майките си най-малко два пъти на ден, а някои от тях могат да предложат и експертиза в области като банкрута на КТБ или хидроизолацията ", написа иронично създателят.

Но съществено акцентира, че би трябвало наложително да имаш развалени банкноти авансово, тъй като таксиджиите нормално настояват, че нямат дребни.

Все отново има и положителни вести за еврочиновниците, успокоява Оливър:

"Ще ви издам една загадка: българите имат най-хубавата кухня в Европа " .

Той им предлага да опитат български гювеч и каварма и наложително да опитат ракия - "алкохолна напитка от грозде или сливи ". Вегетарианците пък поучава да хапват фасул, леща и пълнени чушки.

"Задължително би трябвало да опитате боза: кисела, леко ферментирала напитка, с чийто усет обаче би трябвало да се свикне ", добавя Оливър.

И не пропуща музиката:

"София е най-евтиното място, където да се насладите на висша просвета в Европа. Билетите за опера и балет стартират от 5-10 евро ".

Той предлага и културните забележителности в българската столица:

"Те са съвършен антидот против "динозаврите ", които ще срещнете по коридорите на властта ", отбелязва Оливър и поучава еврократите да посетят "двете перли в короната на София " - Националният исторически музей и Боянската черква.

Журналистът акцентира още, че българите са умни - обичат да играят шах, показват се впечатляващо на математически олимпиади, а доста от тях отиват на работа в Силициевата котловина.

"Проблемът е, че старите държат на лявото в политиката и министрите могат да са сковано публични и напълно не малко корумпирани. С тези хора малко може да се реализира. Някои даже работят за Кремъл ", акцентира обаче той.

Авторът дава и първи уроци по български ези к с разнообразни думи за българските "апаратчици ":

"дървен мъдрец " - неотклонен досадник, който каканиже от позицията на осъзнато предимство, постоянно срещан.

Бай Ганьо - име на воин от книга от XIX век на Алеко Константинов за най-лошия тип българин, който желае нещо в подмяна на нищо - нахален опортюнист, който ще желае великодушен рушвет при всяка опция, трагично постоянно срещан.

"мутра " - дебеловрат мафиот - неприятният му усет е надминат единствено от този на женската на този тип - мутреса.

"некадърник " - човек, който не става за нищо - съвсем универсално определение, крайъгълен камък на бюрократичния свят.

"тутманик " - безусловно самун със сирене, употребява се в смисъла си на малоумен, синоним на простак, надалеч не е заплашен тип.

Все отново текстът приключва оптимистично с "последна стъпка " - връщане в Брюксел. "Сигурни ли сте, че в действителност желаете? " , пита създателят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР