Скандинавски и балтийски сеизмолози заявиха, че са засекли подобни на

...
Скандинавски и балтийски сеизмолози заявиха, че са засекли подобни на
Коментари Харесай

Сеизмолози засекли предполагаем взрив в неделя близо до газопровода в Балтийско море


Скандинавски и балтийски сеизмолози обявиха, че са засекли сходни на гърмеж талази в неделя , , само че че данните не са задоволително мощни, с цел да дефинират дали са исползвани експлозиви, предава " Ройтерс ".

Властите във Финландия и Естония, чиито държавни компании имат и експлоатират тръбопровода Balticconnector, обявиха, че повредата наподобява е породена от " механична мощ " и че може да е било тенденциозен акт.

Норвежкият сеизмологичен институт NORSAR , анализирайки данните, събрани във Финландия, съобщи, че е разпознал " евентуална детонация " покрай тръбопровода в неделя в 01:20 ч. локално време, съответствайки на изказването на оператора Gasgrid, че налягането е спаднало преди 02:00 ч..

Вълните, измерени след детонации, нормално оставят различни следи от тези , изпратени от трусове, споделиха сеизмолозите.

" Знаем, че не е било земетресение и знаем, че е имало детонация, само че това, което в действителност е предизвикало детонацията, е нещо, което би трябвало да бъде в допълнение разследвано ", сподели основният изпълнителен шеф на NORSAR Ан Стромен Лике пред Ройтерс.

Националното бюро за следствие на Финландия съобщи в сряда, че са открити външни белези на морското дъно до тръбопровода и че преглежда придвижването на корабите.

Агенцията сподели, че механична щета , а не детонация, наподобява като най-вероятната причина за случая.

Откритият сеизмичен сигнал с магнитуд от към 1, бе доста по-слаб от леки трусове или по-големите детонации, които предходната година раздраха по-големите газопроводи " Северен поток ", изчислени с магнитуд 2,3.

Но обработката на данните е отделила сеизмичните талази от фоновия звук, макар че бурното време във Финския залив.

" Това, което виждаме, е сеизмичен сигнал, който произлиза от Финския залив по това време и има някои характерности, съгласно които може и да се допуска че е гърмеж ", сподели сеизмологът Бьорн Лунд от шведския университет в Упсала.
 Финландия не изключва
Финландия не изключва " страна участник " в повредата на газопровода

В региона на случая има следи от " механична интервенция "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР