Скандалният професор Михаил Мирчев, който се прочу с това, че

...
Скандалният професор Михаил Мирчев, който се прочу с това, че
Коментари Харесай

Софийският университет прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев

Скандалният професор Михаил Мирчев, който се прочу с това, че проповядва расизъм и ненавист в своите лекции пред студентите по социология, е отхвърлен като учител в Софийския университет "Св. Климент Охридски ".

"Въз основа на откритото от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков реши, че е налице задоволително съображение да приключи гражданския контракт на проф. Мирчев ", се оповестява в формалния уебсайт на висшето образователно заведение, като решението е публикувано и в обществените мрежи.

"Софийският университет постоянно е бил водеща мощ в отбрана на демократичните и демократичните полезности. Той е в непрекъснато партньорство с ромски и еврейски организации, уредник е на взаимни събития, като отдаването на респект на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага стратегии, отдадени на дамите и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специфични потребности, откри единствената компетентност „ Хебраистика “ в страната и други

На 18 ноември Общото заседание – висшият групов орган за ръководство на Университета, в декларация преутвърди уговорката на Софийския университет към традициите на взаимното почитание и съгласие и уверено осъди всички послания, които с претенцията да бъдат университетски, омаловажават други способи на живот и култури, или под друга форма подриват полезностите на равноправието ", прецизира известието.

На 11 ноември 2020 година Студентското общество за тъждество се обърна към ректора със сигнал по отношение на „ тежките квалификации и тирада на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в курса „ Социална работа с етно групи “, който той води като хоноруван учител във Факултета по науки за образованието и изкуствата. Писмото беше изпратено и до необятен кръг получатели и до медиите.

В мнението си по случая Етичната комисия показва мнение, че в писмото на Студентското общество за тъждество са налице както основателни изказвания, по този начин и крайни квалификации и пресиления. Тя обаче не приема изказванията на Студентското общество, че в своите лекции проф. Мирчев „ разпростира извънредно десни и фашистки теории “, нито че същите са „ изпълнени с ксенофобско и антисемитско наличие “. Комисията също по този начин счита за неточно вметнатото в сигнала изказване за „ зачестили случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези “ и показва, че през последните четири години, откогато е основана Комисията, до нея не са подавани такива сигнали.

Въпреки това Етичната комисия открива редица нарушавания: на член 2 от Етичния кодекс, който се отнася до интелектуалната почтеност в научната активност, на член 5 - за академичната отговорност в професионалното държание, която изисква акуратност и надеждност, както и на член 3 "Отношенията в академичната общественост се основават на почитание към всяка човешка персона, без значение от нейната настояща позиция, опит и вероятности. В академичната общественост са неприемливи връзки на взаимозависимост, насила и дискриминация въз основа на етнически, полови, религиозни, политически и други признаци. "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР