Скандалната Гинка Върбакова, която преди години се опита да придобие

...
Скандалната Гинка Върбакова, която преди години се опита да придобие
Коментари Харесай

Гинка Върбакова присвои хиляди декари земеделски земи чрез вратичка в закона, измамените собственици подават сигнал до прокуратурата

Скандалната Гинка Върбакова, която преди години се опита да придобие ЧЕЗ, е заграбила голяма част от нивите край пазарджишките села Сбор и Априлци, с цел да разшири фотоволтаичния парк на компанията си „ Риал стейтс “. Измамната скица към този момент се проверява от прокуратурата след сигнали от излъгани притежатели и кмета на града Петър Куленски.

 

На територията на община Пазарджик работи проведена незаконна група, която през годините, незаконно е присвоила хиляди декари земеделска земя от техните законни притежатели за върху тази земя да се изградят фотоволтаични паркове, сигнализира Кукленски. След недоволства на жители общинската администрация съумява да спре в последния миг десетки фиктивни покупко-продажби за продажба на ниви. Последвалата инспекция открива, че това е единствено върхът на айсберга.

 

Гинка Върбакова към този момент е съумяла за завладее с подправени документи огромна част от землищата на двете села. Вместо да изкупи нивите, каквото е нормалната процедура, компанията на фамозната бизнес дама от ромски генезис се възползва от малка врата в закона. Става дума за така наречен придобиване по отминалост. Всеки, който употребява непознат парцел повече от 10 години, без притежателят му да възрази, има право да си извади констативен нотариален акт. Документът се издава по специфична, процедура от нотариус. Първо се прави инспекция, дали съответният апартамент, къща или имот не е общинска или държавна благосъстоятелност. Когато няма данни за това, претендентът би трябвало да откри трима очевидци, които да заявят, че той се е грижил добросъвестно за парцела през последното десетилетие. Обичайно процедурата за придобиване по отминалост се ползва за неатрактивни парцели в затънтени краища на България, чиито притежатели са умряли, а наследниците им не са си създали труда да влязат във притежание.

Случаят с нивите, завладени от Гинка Върбакова в пазарджишките села Сбор и Априлци, надалеч не е подобен. Стопаните на земеделските земи изобщо не са ги изоставили на произвола на ориста. Редовно си заплащат налозите, обработват ги или отдават под аренда. Затова и новината, че към този момент не са притежатели на нивите, наследени от техните предци, им идва като гръм от ясно небе.

 

Първи за това алармира човек от село Сбор. При опит да продаде земите си, той с учудване открива, че те не са негови. В имотния указател като притежател е вписана компанията на Гинка Върбакова „ Риал стейтс “. След като новината се популяризира, още десетки наследници от двете прилежащи села откриват, че нивите им са добити по отминалост от чевръстата Върбакова.

 

Измамените хора незабавно наемат юристи, които да проучат случая. Проверката на юристите демонстрира, че очевидците, извикани от Гинка Върбакова пред нотариуса, евентуално изцяло инцидентно, са служащи във компанията й „ Риал стейтс “. Интересно дали разказите им, че милионерката персонално се е грижила за земеделската земя през последните 10 години са правилни, или просто са излъгали, с цел да не си изгубят работата. Всичко това следва да се обяснява от полиция и прокуратура след десетките подадени сигнали от ограбени притежатели на аграрни земи.

 

Колкото до Гинка Върбакова, то нивите в селата Сбор и Априлци фактически са й нужни. Друг е въпросът, за какво не ги е изкупила от притежателите им, а е приложила лъжливата скица – може би с цел да не им заплати дължимото. Фирмата на Върбакова „ Риал стейтс “ е притежател на фотоволтаичен парк край двете села. Гигантското оборудване, покрило със слънчеви панели хиляди декари земи е с мощ от 150 мегавата, а инвестицията е за над 250 млн. лева

 

От документите на компанията излиза наяве, че в идващите две години се възнамерява разширение на централата. Мощността би трябвало да стане 400 мегавата, което постанова да се изнамерят още земи, върху които да се слагат слънчевите панели. Явно Върбакова старателно работи, с цел да си обезпечи нужните терени. Друг е въпросът по какъв начин го прави.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Гинка Върбакова земеделски земи Петър Кукленски Априлци Сбор измама присвояване фотоволтаичен парк
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР