Скандалите с АМ Хемус и машините няма да повлияят чак

...
Скандалите с АМ Хемус и машините няма да повлияят чак
Коментари Харесай

Марая Цветкова: Ако пак нямаме правителство, може да влезем в Конституционна криза

Скандалите с Автомагистрала " Хемус " и машините няма да повлияят чак толкоз доста на изборния резултат. Не зачертавам с лека ръка, както мнозина други сътрудници вършат, опцията някоя от партиите на смяната да решат този път да играят с ГЕРБ за държавно управление. Това съобщи в изявление за Dir.bg политологът Марая Цветкова. Според нея, в случай че не се стигне още веднъж до държавно управление, може да стигнем до Конституционна рецесия. Цветкова твърди, че Румен Радев и Илияна Йотова играят за продобиване на първия тур, защото, в случай че се стигне до балотаж за избора на президент, изхода не е явен.

- Освен коронавирус рецесията, тази с цените на ток, газ, парно и артикули, през последната седмица текат редом два огромни абсурда - за Автомагистрала " Хемус " и за машинния избор. Ще повлияят ли те на изборния резултат?

- Очаква се в някакви естествени условия тези големи кавги, най-много този с Автомагистрала " Хемус ", да повлияят по някакъв метод на изборите, само че виждаме, че за жал българските гласоподаватели все по-малко се трогват от такива гигаскандали и стават все по-пасивни към протичащото се. Напоследък се вижда една друга наклонност. Виждаме, че тези кавги биват изнесени надали не в някакво измислено пространство и всичко върви по линията на компроматна война и че може би това не е истина - единият лагер удря другия и другият му отвръща. Затова си мисля, че тези кавги няма да повлияят чак толкоз доста на изборите.

- Повечето социолози дават преднина за ГЕРБ, само че ще бъде ли задоволителна тя за сформиране на държавно управление?

- Ситуацията е доста комплицирана. Аз също си мисля, че ГЕРБ още веднъж има огромна преднина, защото останалите партии си разпределят проценти с минимална разлика от сорта на 1 до 3% най-много. За жал, не мога да изключа разновидността, в който ГЕРБ ще се опита да направи държавно управление и тук ще бъдат подложени на тестване всички тези партии, които настояват, че желаят смяна в България, тъй като в случай че една от тях поддаде, Движение за права и свободи ще поддържа ГЕРБ. Движение за права и свободи го обявиха в предизборната конюнктура. И напълно не го изключвам този вид. От друга страна изработката на едно съдружно ръководство ще бъде доста по-сложно, тъй като виждаме, че играчите стават повече. Колкото повече играчи, толкоз по-сложни договаряния. Виждаме, че някак не им се получават тези политически договаряния. Аз мощно се надявам да се стигне до постоянно държавно управление, само че оставам песимистично настроена.

- Кой различен с изключение на Движение за права и свободи би подкрепил държавно управление на ГЕРБ? Възможна ли е настройка освен без тези две партии, а и без Българска социалистическа партия?

- Ако " Продължаваме промяната ", които нееднократно са споделили, че в случай че ГЕРБ признаят за корупцията, ще им простят и се поддадат на този напън, тогава можем да следим ръководство без Българска социалистическа партия. Всъщност ще се получи, че първата партия с втората или третата плюс четвъртата или петата ще могат да създадат ръководство, което да изключи Българска социалистическа партия. Но тук към този момент нещата са доста комплицирани, тъй като виждаме по какъв начин в България всичко е допустимо и не всеки път се следва политическата логичност.

- Коя политическа мощ е любимец за втори най-хубав резултат след този на ГЕРБ?

- Към този миг ми е труд само че да предвиждам, само че си мисля, че в случай че следваме логиката на това, че " Продължаваме промяната " зае мястото на " ИТН " като нещо ново и огромно, което трябваше да се появи, с цел да бъде лепилото сред останалите партии, мисля, че " Продължаваме промяната " би трябвало да има и второто място. Така или другояче, даже и Българска социалистическа партия да е втора, при един възможен отвод от страна на ГЕРБ, конфигурацията с партиите, с които биха могли да играят, са същите. Т.е. за мен няма кой знае какво значение дали втори ще бъдат " Продължаваме промяната " или Българска социалистическа партия. Партиите, които могат да си беседват, са едни и същи на процедура.

- Кое въпреки всичко е по-вероятно - държавно управление на смяната или на статуквото?

- При държавно управление на смяната ще бъдат доста комплицирани договарянията. Аз се надявам че би могло да се случи, само че сигурно не зачертавам с лека ръка, както мнозина други сътрудници вършат, опцията някоя от партиите на смяната да решат този път да играят с ГЕРБ, която сигурно няма да върне ей по този начин мандата, както до момента.

- Ще съумеят ли " Изправи се.БГ! Ние идваме! " да влязат в Народното събрание?

- За мен огромна част от електората на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " в действителност бе изяден от " Продължаваме промяната ". Зз по-скоро залагам те да не влязат, а в случай че влязат, да бъдат в действителност доста, доста на косъм, примерно 4,1%. Нямат и толкоз добра акция към този миг, средствата им също привършват. Така че по-скоро мисля, че няма да влязат.

- Ще трансформират ли държанието си от " ИТН "?

- Те дават индикации, че ще бъде променено държанието, което видяхме до момента, само че аз въобще не съм сигурна в каква посока то ще бъде променено. Защото те приказват за една нова диалогичност, само че не знаем диалогичност с кого. И тук към този момент ще забележим какво ще се случи след 14 ноември. Дават поръчки за смяна, само че не знаем дали няма да бъде цялостна смяна на курса, а освен по метода, по който споделят с сътрудниците си от другите партии.

- Движение за права и свободи губят ли ролята си на балансьор и незаобиколим фактор? Как виждате развиването на тази партия?

- Движение за права и свободи не е за подценяване. Знаем, че нейното въздействие напълно не се простира с броя депутати, които има. Не бих си разрешила да кажа, че партията е изгубила рефлекси и че надали не към този момент е бита карта, която върви към своя натурален край със смаляване на електоратите си. Не бива да се подценяват, в действителност, съгласно мен, множеството пъти това, което се е случвало, е подценяването на въздействието на Движение за права и свободи. И когато това се случи, следим сюжети като тези от последните два-три избора в България.

- Каква изборна интензивност очаквате?

- Надявам се да бъде по-висока. Сега изборите са два и мобилизацията на вота за президент би следвало да повдигне интензивността за парламентарните избори. Надявам се да има изборна интензивност, която да разреши законно ръководство. Защото, в случай че това ръководство е определено с доста дребен брой жители на България, то автоматизирано е с понижена легитимност. Това значи, че политиците не са се справили с това да убедят българските жители в разнообразни хрумвания и че могат да ги извършват.

- Възможно ли е президентската конкуренция да бъде решена още на първи тур?

- Със сигурност Румен Радев и Илияна Йотова играят за първи тур, тъй като той им е доста по-сигурен от позиция на това, че се надяваме и изборната интензивност да бъде по-висока. Ако се стигне до втори тур, ще би трябвало да забележим по какъв начин стоят нещата с поддръжката на Герджиков, тъй като знаем, че Движение за права и свободи ще поддържат него. Ще забележим гласоподавателите на " Демократична България " по какъв начин ще се разделят и кого ще поддържат или въобще дали ще поддържат някого. " ИТН " ще продължат да поддържат Радев. " Продължаваме промяната " също. Засега си проличава, че Румен Радев води с доста точки, само че не ми е доста явен изходът за втория тур, тъй като сме виждали такива обръщания на към този момент ясни обстановки, като да вземем за пример случая с Петър Стоянов.

- Каквото и да било образуваното държавно управление, то има ли късмет да ръководи в по-дългосрочен интервал?

- Честно казано, не мисля. Защото от една страна едно държавно управление на смяната ще съдържа в себе си доста разнообразни партии. От друга страна знаем, че ГЕРБ би имала потребност от своите съдружни сътрудници, които нормално биват изяждани в хода на мандата. Само че партиите към този момент знаят това и би трябвало да отреагират на такива опити, в случай че се стигне до ръководство с ГЕРБ. Дори и тази партия да успее да направи държавно управление, поради рецесиите в България и в международен мащаб, не мисля, че ще изкара цялостен мандат.

Далеч съм от мисълта за експертно програмно държавно управление, само че си мисля, че могат да създадат един добър документ, който да бъде поръчител за политиките, за които са се договорили. Тоест те да имат стратегия за ръководство, която да бъде направена по метода, по който се прави съвсем в цяла Европа. Да се контракти една политическа коалиция, която да има ясни таргети и цели за осъществяване. В противоположен случай това, което направи " ИТН " при предходните опити за сформиране на кабинет, в случай че се случи същото, ще стигнем и до Конституционна рецесия. Наистина този път би трябвало да се схванат, тъй като не знам с какви очи ще излязат идващия път всички партии да изискат доверието на жителите.

- С какъв небосвод го виждате това държавно управление - половин, една, две години?

- За две години не съм сигурна, само че би трябвало да изкара повече от шест месеца и да доближи най-малко до година-година и нещо, с цел да може някоя от рецесиите да бъде нормализирана, с цел да не залагаме толкоз мини по пътя на България.

- Какво пропуснаха в акцията политиците?

- Пропуснати бяха главните й съставни елементи, а точно дебатите. Това, което наблюдавахме още веднъж, са голям брой участия с нищожно подхвърлени реплики сред претендентите, само че това напълно не е задоволително за жителите. В последна сметка, дебатите се вършат за тях. Този отвод от спор, който ПР-ите акцентират като тактики и тактики за акцията, в действителност удря демокрацията. Не ми се коства честно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР