Скандалът в БНР с отстраняването на журналиста Силвия Великова не

...
Скандалът в БНР с отстраняването на журналиста Силвия Великова не
Коментари Харесай

Скандалът в БНР прерасна в заплаха за националната сигурност

Скандалът в БНР с отстраняването на журналиста Силвия Великова не завърши с връщането й в ефир, а ескалира с инспекция от всички типове институции, тъй като обстановката довела до опасност за националната сигурност.

По предписание на прокуратурата ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС под директното управление на зам. основния прокурор Иван Гешев започнаха инспекция за какво е спряло излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година сред 06:00 и 11:00 часа. Официалното пояснение от БНР е, че се прави авансово планувана профилактика. Неофициалната е, че всички публицисти, които са били помолени от управлението на Българска национална телевизия да водят утринния блок на мястото на Силвия Великова, са отказали.

Според ДАНС прекъсването на излъчването е основало заплаха за застрашаване на националната сигурност, поради статута на БНР като стратегически обект, който би трябвало да подкрепя и опазва жителите при положение на нужда от известяван и предупреждаване на популацията при бедствия, повреди и рецесии. Още в петък са снети пояснения от генералния шеф на БНР.

За пръв път в историята си стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио (БНР) спря излъчването си на територията на цялата страна, установи " Свободна Европа ". Програмите на БНР постоянно са правили планувани профилактики, само че те се отличават от сегашната с това, че са били единствено районни и че прекъсването на излъчването е било авансово оповестявано в ефира на съответния район. Прекратяването на излъчването на УКВ без предизвестие, и то на територията на цялата страна, не се е случвало в никакъв случай, сподели пред " Свободна Европа " дългогодишният публицист на радиото Ясен Бояджиев. В петък сутринта " Хоризонт " можеше да бъде слушан единствено онлайн.

Скандалът в БНР избухна в четвъртък с решението на управлението на БНР да смъкна от ефир и да отнеме правосъдния сектор на известната журналистка Силвия Великова. Генералният шеф на радиото Светослав Костов съобщи, че по длъжностна характерност тя е старши редактор, а не водеща и кореспондент, и по тази причина е махната от ефир. Предложено й е да бъде командирована в Стара Загора, с цел да образова репортери, само че тя е отказала.

Силвия Великова съобщи, че е отстранена поради рецензиите си към единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев. " Имах диалози с досегашния шеф на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкоз мощен, че заплашва надали не радиото, тъй като в случай че не бъда свалена, ще бъде унищожено радиото. Приемам станалото като цензура ", казa Великова пред " Дарик радио ".

Отстраняването на журналистката провокира бурно неодобрение в обществените мрежи и публицистите започнаха да се проведоха за митинг в нейна защите пред постройката на БНР. Няколко часа по-късно от БНР оповестиха, че Силвия Великова е възобновена като водеща. Това обаче не спря недоволството и по този начин се стигна до " профилактиката " в петък сутринта и до митинг пред постройката на радиото по обяд.

УС на БНР също излезе с позиция по абсурда, в която се показват разнообразни аргументи за отстраняването на Великова. Според нея промяната се наложила, тъй като Съвет за електронни медии е глобил БНР за предаване, подготвяно от Великова, в което изтекли персонални данни на малолетен. Втората причина за смяната е, че по време на отпуската си Великова се присъединила в " 12+3 " и призовала слушателите да вземат участие в митинг. В позицията на УС не се загатва митинг против какво и кого, само че не е мъчно да се допусна, че става дума за митинг против избора на Иван Гешев за основен прокурор.

УС предлага на шефа на " Хоризонт " и да назначи във всеки сектор по двама отразяващи кореспонденти, " с цел да се подсигурява плурализма на всички гледни точки ". Как тъкмо си показва УС този тип плурализъм, не е ясно, само че позицията е удостоверение на думите на Великова, че е отстранена поради неодобрение от отразяването на събитията в правосъдната власт. " УС споделя мнението на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и независимо отразяване на част от тематиките и предложи на шефа да предложи механизъм за обезпечаване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото тематики ", написа в позицията.

В момента " Хоризонт " е без шеф, откакто изпълняващият длъжността Николай Кръстев подаде оставка единствено ден, откакто бе назначен, и пое отговорност за свалянето на Великова от ефир. Той твърди, че целият скандал е едно огромно неразбирателство. " Никой не ми се е обаждал, не ме е съветвал, не съм питал може ли, не може ли ", споделя Кръстев.

" Развръзката наподобява триумф, само че за жалост - даже и в персонален проект, не е мотив за тържествуване ", установи във " Facebook " Силвия Великова.

По традиция министър председателят Бойко Борисов се разграничи от абсурда и се изкара жертва. " Главанаци, главанаци е точната дума. Имам възприятието, че го вършат преднамерено ", разяснява той в Руса. Попитан кой тъкмо го прави, министър председателят Борисов отговори: " И аз не мога да схвана кой ". Борисов сподели, че се е обадил още през вчерашния ден на Великова като научил за отстраняването й, с цел да ревизира дали е вярна тази информация. Двамата се познавали персонално още от времето, когато Борисов беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи, а Великова отразявала работата на ведомството. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали естествени човешки връзки. " Като чух за тази нелепост, ѝ се обадих да удостовери. Не го познавам шефа на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, тъй като изпълнителната власт дава парите, само че не се меси, само че съм и ръководител на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и в случай че не оправи това безсрамие, ще отида в Народното събрание и ще накарам парламентарната група да му желае оставката ", сподели Борисов.

Българска социалистическа партия също излезе с позиция в отбрана на Силвия Великова, в която атакува ръководещите отпред с Борисов. Соцлидерът Корнелия Нинова дефинира ставащото в БНР като следващото посягане върху свободата на словото и прикани публицистите да не отразяват политиците, които го потъпкват. " Преди това бяха Генка Шикерова, Милен Цветков и доста и още редица освен публицисти, само че и хора, които подлагат на критика властта и имат друго мнение, бяха уволнявани от работа, техните фамилии бяха притеснявани, на техния бизнес беше посягано. Вчера беше опозицията, през днешния ден е публицистиката, на следващия ден кого, уважаеми ръководещи и господин Борисов, ще дискредитирате? На кого ще запушите устата, кого ще оковете с белезници и ще ни подкарате към следствието? “, попита Нинова.
 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР