Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България вече

...
Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България вече
Коментари Харесай

Елена Йончева: „Бойкогейт“ вече е европейски проблем


Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България към този момент е европейски проблем. Ще сезирам институциите в Европейски Съюз за него и ще упорствам за тяхната позиция. Това сподели Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изказване във връзка информацията за подслушвани политици.

Само за последните месеци службите са следили контактите и диалозите на 32-ма представители на опозицията в България. Включително и по време на предизборната акция, удостовери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Използването на специфични разследващи средства по отношение на водачи на опозицията на ГЕРБ е скандално. Ще припомня, че ДАНС по това време беше на директно послушание на някогашния министър председател Бойко Борисов, съобщи Елена Йончева. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от водача на до неотдавна ръководещата партия.

Призовавам да се ревизира кои опозиционни политици, жители са били обект на противозаконни разработки, сподели още Елена Йончева. Освен имената на подслушваните, тя настоя да се разкрие и дали потреблението на държавни институции за напън и заплашване е било част от практиката на Бойко Борисов.

Акоеднагрупировка е разполагала с целия държавен запас, с цел да разчиства своите съперници - това не е единствено български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще желая да получа цялостната информация за абсурда от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще осведомявам европейските институции - Европейската комисия и Европейския парламент. Ще упорствам за тяхна позиция, сподели Елена Йончева.

Тя ще запознае огромните политически групи в Европарламента за покушението, осъществено против свободата в България. И да забележим - ще мълчи ли още веднъж Европейската национална партия, която толкоз дълго пази Бойко Борисов, съобщи евродепутатката.

Според нея опазването надемокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се ползва или не според от това от кое политическо семейство си.

Преди половин век аферата „ Уотъргейт “, при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия, трансформира Америка. Променя метода, по който действат институциите - изпълнителната, законодателната, правосъдната, даже и четвъртата власт - медиите. „ Вашингтон поуст” не смъква тематиката от своите страници, макар големия напън, напомни тя.

Аферата „ Бойкогейт “ би трябвало да потопи тази мафиотска конструкция, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което би трябвало, Европа да помогне в това, безапелационна е Елена Йончева.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР