Скандалът с отнемането на лиценза на българската застрахователна компания Евроинс“

...
Скандалът с отнемането на лиценза на българската застрахователна компания Евроинс“
Коментари Харесай

Фон дер Лайен става мишена в Брюксел заради румънския скандал с българската „Евроинс“

Скандалът с отнемането на лиценза на българската застрахователна компания „ Евроинс “ в Румъния и последвалото даване на лиценз на хазартна компания да прави същата активност от управляващите в Букурещ към този момент провокира лавина от рецензии и въпроси от евродепутати към Европейската комисия.

Говорител на Европейска комисия благодари на във вторник (3 октомври) за „ изясняването на нещата “ след обява на медията, в която се допуска, че компанията, на която братът на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен неотдавна стана основен изпълнителен шеф, индиректно се облагодетелства от изгонването на българска застрахователна компания от румънски пазар.

На 28 февруари т.г. Ханс-Холгер Албрехт, брат на Урсула фон дер Лайен, стана ръководител на борда на румънската компания за онлайн
хазарт Superbet, която е 11-та измежду онлайн хазартните компании в света.

По това време Superbet разгласи обществено решението си да се диверсифицира, като навлезе в застрахователния бизнес и записва компанията Eazy Asigurari, откакто получи лицензи от румънския регулатор ASF.

Също през февруари „ Еврохолд България “, водеща енергийна и финансова група в Югоизточна Европа, разгласи, че дъщерното ѝ сдружение в Румъния – „ Евроинс Румъния “, е жертва на проведена офанзива. Още тогава „ Еврохолд “ хвърли виновността за организирането на офанзивата върху ASF.

Впоследствие ASF лиши лиценза на Евроинс и българската компания беше изгонена от Румъния. Еврохолд разгласи, че това е „ враждебно завладяване “.

В отговор на въпрос за съвпадението на изместването на Евроинс от румънския пазар и идването на нов състезател, Eazy Asigurari, българският евродепутат Петър Витанов разяснява: „ Информацията, че тази компания се ръководи от брата на фон дер Лайен, единствено ускорява съмненията, че има политическа интервенция в румънския финансов регулатор “.

Още на 27 септември Томас О’Райли, написа в публикация за „ European Conservative “, че компанията, ръководена от брата на фон дер Лайен, може да е спечелила от огромна празнота на пазара, оставена от напускането на Евроинс.
Евродепутатът Ларс Питър Берг, един от членовете на Екологичен потенциал, които показаха угриженост за метода, по който Комисията се оправя с аферата, е представен да споделя, че поради тези „ уклончиви “ отговори, се чуди „ дали е време за без значение следствие какво тъкмо се случва в Румъния и опциите на Комисията да следи бранша “.

Помолен да разяснява хипотетичното скрито съглашение сред Superbet/Easy Asigurari, от една страна, и службите на Комисията, от друга, представител на Комисията благодари на Euractiv за опцията да „ обясни нещата “

Toй базира на писмените отговори на Комисията на въпроси на евродепутатите Илхан Кючюк (Обнови Европа), Ларс Патрик Берг (Европейски консерватори и реформисти), Клеър Дейли (Левицата), Гунар Бек (Идентичност и демокрация), Петър Витанов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д), Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти) и Андрей Слабаков (Европейски консерватори и реформисти).

Въпреки това множеството от евродепутатите, с които Euractiv съумя да се свърже, споделят, че Комисията на процедура е избягвала въпросите им и не е казано нищо съответно.

„ Не съм удовлетворен от отговора на Комисията. Точно противоположното. Много съм обезпокоен! “, написа Гунар Бек в имейл до Euractiv.

Той отхвърли отговорите на Комисията като уклончиви и насочи рецензиите си към EIOPA, който е Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване, контролиращ застрахователния бизнес в Европейски Съюз.

Всички опити на Euractiv да получи коментар от EIOPA остават несполучливи.

„ Комисията даде „ неработещ “ хиперлинк към решение на EIOPA и мощно редактиран отчет.

На 27 септември обаче комисарят Макгинес (комисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес, бел.ред.) написа, че „ Докладът на EIOPA… не е бил изработен обществено притежание, нито е бил споделен с Европейската комисия “. С други думи: комисар Макгинес признава черно на бяло, че отчетът е обгърнат в загадка. Това повдига въпроса: Защо? по какъв начин би могла да заключи, че „ Комисията не е открила никакво нарушаване на правото на Европейски Съюз от ASF? “, написа евродепутатът Бек.

Евродепутатът Петър Витанов, с който Euractiv беседва във вторник, също разкритикува EIOPA, като го назова „ на практика безотговорен орган, който е кадърен да съсипе репутацията и бизнеса на всяка европейска компания “.

Той добави, че „ това не е транспарантна организация, която би трябвало да се регистрира пред Европейския парламент “. Витанов също сподели, че се е опитал да получи коментар от EIOPA, само че резултатът е бил „ доста неудовлетворителен “.

„ Докладите на [EIOPA] са съвсем секретни и информацията от тях е извънредно нищожна “, сподели той.

„ Още по-съмнителен е фактът, че е публикуван осигурителен лиценз на една от най-големите
хазартни компании в Европа, която няма нищо общо с тази (застрахователната) активност “, сподели още евродепутатът.

Euractiv не съумя да се свърже с Ханс-Холгер Албрехт, с цел да му зададе въпроса дали е знаел, че дейностите му в Румъния провокират реакции, които явно стартират да имат противоположен резултат върху сестра му Урсула фон дер Лайен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР