Скандалът с кмета на Септември Марин Рачев набира скорост. От

...
Скандалът с кмета на Септември Марин Рачев набира скорост. От
Коментари Харесай

250 000 лв. гаранция за кмета на Септември, откриха справка на ДАНС в нощното му шкафче

Скандалът с кмета на Септември Марин Рачев набира скорост. От прокуратурата му насочиха тежки обвинявания – злоупотреби с общински средства и непозволен надзор над компании, които са били под негово директно управление и са печелили публични поръчки.

В нощно шкафче на скандалния кмет са открити информации на контраразузнаването за пазаруване на гласове по време на локалните изборите преди три години. Информацията обгръща всички дейности на ДАНС за цялата област.

Днес по обед Рачев беше освободен под парична гаранция от четвърт милион лв.. Междувременно 200 души излязоха в негова отбрана пред постройката на полицията в града.

От през днешния ден нататък обвиняването ще се опита да потвърди, че благодарение на 14 компании и свои близки кметът е сключвал покупко-продажби самичък със себе си.

Най-странната находка в спалнята на Марин Рачев са формалните документи на ДАНС.

„ В тях се намира информация за извършени дейности на ДАНС по направление пазаруване на гласове”, изясни ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

--> В нощното си шкафче кметът пази и едно тефтерче, обясниха от прокуратурата. В него има данни за всички компании, които се проверяват.

„ Суми на публични поръчки, облаги и всевъзможни други съкращения, които ще бъдат изяснявани евентуално в хода на бъдещи експертизи”, посочи Гешев.

Според прокуратурата кметът на Септември е получавал авансово информация за акциите на полицията и прокуруратурата. При обиските са открити листи, на които имало написани въпроси и отговори за това по какъв начин да се работи и какво да се дава отговор при положение на арести и полицейска акция.

Скандалният кмет към този момент е обвиняем за укриване на налози в изключително огромни размер. В съда постоянно идват и хора от Септември с подписка за отстраняването на кмета. Още четири други следствия се водят сега против Марин Рачев.

Днес той напусна ареста под овациите на събрали се негови подръжници. Подкрепящите кмета изкараха няколко часа пред районното откакто по-рано сутринта се подвигнаха на митинг в негова отбрана.

От инициативния комитет „ Да спасим община Септември” обаче акцентират, че десетки компании, спечелили общински поръчки, се управляват от родственици на Рачев. Например сметопочистващата компания в града се ръководи от втората братовчедка на брачната половинка на Рачев.

Кметът на Септември има 10 дни, с цел да внесе гаранцията от четвърт милион лв.. Той обаче съобщи, че ще апелира, защото сумата била прекомерно огромна.

По тематиката работиха Канна Рачева и Райна Зайкова
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР