Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца, каза

...
Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца, каза
Коментари Харесай

Димитър Белоречков: Скандалът с фипронила нанесе щети на производството на яйца

Скандалът с фипронила нанесе вреди на производството на яйца, сподели в предаването " Хоризонт за вас " проф. Димитър Белоречков – ръководител на Съюза на птицевъдите в България:
Няма скандал, който да няма последици, тъй че и този случай беше сходен, макар че това не би трябвало да с отрази върху потреблението, само че за жалост се отрази. То се отрази освен в потреблението, само че и в износа. Най-лошото е, че с изключение на тези вреди, които бяха нанесени на това стопанство, те са две ферми, които са един икономически двор, има и други последици, които са доста съществени и засягат цялото яйценосно птицевъдство. Под давлението на Българската организация за сигурност на храните всяка една постройка в България, в която се гледат кокошки промишлено, и складовете за яйца, където се преработват, нескончаем интервал от време ще бъдат изследвани яйцата за фипронил. Което от позиция на потребителите наподобява доста прелестно, само че от позиция на производителите е една огромна финансова вреда.

Белоречков изясни по какъв начин се е стигнало дотук:

Много препарати има, който когато се употребяват, се гледат преимуществата на препаратите. Тези препарати, които са, фипронилът особено, вземат участие в доста разтвори, които се употребяват за стерилизация на пространства най-различни, в това число за хранилища, за фураж. Т. е. употребява се, с цел да няма инсекти. И когато не е маркирано на тубата, че този препарат не се употребява при икономически животни, един най-обикновен човек, пък и доктор, ще одобри, че този препарат може да се употребява на всички места.

Димитър Белоречков счита, че случилото се няма да се отрази на цената на яйцата по магазините, защото съгласно него комерсиалните вериги незабавно ще намерят метод по какъв начин да я компенсират.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР