Скандалът около условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралиец

...
Скандалът около условното предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралиец
Коментари Харесай

ГЕРБ написа закон Полфрийман

Скандалът към условното предварително освобождение на наказания за ликвидиране австралиец Джок Полфрийман е на път да докара до следващата законодателна смяна. Предложени промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) дават опция тези каузи към този момент да подлежат на обновяване. В момента такава алтернатива в закона няма, което не е попречи на основния прокурор Сотир Цацаров да изиска от Върховния касационен съд освобождението на австралиеца да бъде спряно, а делото преразгледано. С нов законопроект от вида " за всеки човек по един закон " ГЕРБ оферират освобождението от пандиза да може да се преразглежда в някои особени случаи.

Не обжалване, а обновяване

Делата за условно предварително (УПО) освобождение отново ще се гледат на две инстанции, както е и сега. Добавя се обаче опция да се желае възобновяването им, въпреки да са влезнали в действие, при избрани условия. На процедура делата за УПО ще се преразглеждат както всички наказателни каузи. Вносителите на законопроекта – шефката на правната комисия Анна Александрова, някогашният зам.-министър на Министерство на вътрешните работи Красимир Ципов и Димитър Лазаров – настояват в претекстовете се, че настоящето състояние е недопустимо, тъй като предварителното освобождение е " акт с значими последствия както за наказания, по този начин и за страната и обществото ". И защото е доста значим, би следвало да може да се ревизира и от Върховния касационен съд.

Само по тълкувателен път

Депутатите от ГЕРБ въпреки всичко не са споделили в прав текст, че основният прокурор е изискал обновяване на делото на Полфрийман без да има експлицитна опция за това. Напротив, те настояват, че такава може да се изведе и сега, само че единствено по тълкувателен път.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР