Скандалът около израелската софтуерна фирма Пегас, чрез която са контролирани

...
Скандалът около израелската софтуерна фирма Пегас, чрез която са контролирани
Коментари Харесай

Проф. Исак Бен Израел: Всеки ден ни дебнат нови хакерски заплахи

Скандалът към израелската софтуерна компания " Пегас ", посредством която са следени посредством телефоните им 50 000 политици, деятели и публицисти от страни на четири континента, сложи въпроса за технологиите като бумеранг . В случая - платформа, основана за битка с тероризма и проведената престъпност, попаднала в несъответствуващи ръце, елементарно служи за подслушване и следене. 

Създателите на " Пегас " са някогашни чиновници на израелското военно разузнаване . Системата работи съвсем незабележимо - посредством известие от чужд номер, което при отваряне дава безграничен достъп до устройството за добиване на данни, включване на камера и запис на диалозите. В най-новите версии на " Пегас " всичко това е допустимо и без каквото и да е присъединяване на притежателя на телефона

Израел отхвърля да е продавал изобретението на страни от черния лист. В Тел Авив подозират, че става дума за комерсиална война, защото има купувачи за ноу-хауто на " Пегас " , който са подготвени да платят 1 милиард $, само че основателите му отхвърлят. 
 


Един от най-уважаваните специалисти проф. Исак Бен Израел, който е шеф на Института по киберсигурност в университета на Тел Авив.
Имало ли е метод от израелската компания да предотвратят използването на нейния артикул за политическо следене или за кавга с публицисти?

Когато произвеждаш технология, би трябвало да получиш съответните позволения за продажбата ѝ. " Пегас " ги е получил. Не е продавал своята технология на страни, за които се знае, че нарушават правата на индивида. Що се отнася до страните, където напълно легално продуктът им е бил продаден, задачата за придобиване на технологията е била за битка с тероризма и проведената престъпност. Страните купувачи носят отговорност, в случай че платформата им е била употребена за политическо гонене и за следене на публицисти. Това е все едно да обвиниш фабрика, която създава ножове, че някой от клиентите е употребявал ножа за ликвидиране, или цех за коли, в случай че с неговата марка кола, натъпкана с гърмежи, терорист-камикадзе се вреже в тълпата. 
Когато всички бяха пред компютрите си поради пандемията, какви са провокациите? 
Вероятността от хакерски атаки се усилва толкоз, колкото повече светът е подвластен от интернет. Когато хората са пред компютрите, там са и хакерите и тук не става въпрос дали хакерите са нарушители, терористи или обслужват диктаторски страна. Заради пандемията политиците, предприемачите и хората придвижиха своята интензивност във виртуалното пространство, водят договаряния, подписват значими контракти. 
През последната година и половина се усилва броят на засегнатите от кибер набези. Всички значими действия се правят в мрежата, което е доста комфортно за хакерите. Потърпевшите от офанзивите им се обръщат за помощ към нас, най-често поради " заключен “ достъп до паметта на компютъра. Обикновено има претенции за откуп, с цел да разблокират устройствата. Сред пострадалите бяха освен частни лица и компании, само че и корона-отделения на някои лечебните заведения по целия свят. Киберпрестъпниците се интересуват основно от парите и по-малко от контрола, който могат да имат върху информацията. 
Израел е една от първите страни, които сътвориха отбрана на телефоните на обособените жители, а освен на военните и държавни институции. За нас това бе научно и комерсиално предизвикателство. Държим една десета от международния пазар на технологии за компютърна отбрана. Стотици, даже хиляди разнообразни компании и страни, се обръщаха към нас да решим срочно съответни зародили проблеми. В световен мащаб към 30 % от киберзащитата на телефоните на елементарните хора е наша, даже те да не знаят, че ги пазиме. Просто в мобилния им телефон или в компютъра е инсталиран артикул, който ние сме изобретили. Израел нормално се свързва със стартъп компании. Пазарният им дял е към 10%. Но имаме и по-големи компании, които към този момент не са начинаещи. Оборотът на всяка от тях надминава милиард $. Тези огромни израелски компании държат една трета от международния пазар. 
Не мога да кажа какво е най-голямото или най-известното ни откритие. Всеки ден ни дебнат нови хакерски закани. Те изискват автентично, ексцентрично мислене, с цел да бъдат обезвредени. Така че най-голямото ни изобретение следва. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР