Скандал в парламента на тема газови доставки. За август има

...
Скандал в парламента на тема газови доставки. За август има
Коментари Харесай

Депутатите се скараха за газовите доставки: Има ли достатъчно количества?

Скандал в Народното събрание на тематика " газови доставки ". За август има обезпечени избрани количества, само че не в цялостния размер. А за идващите месеци няма изясненост дали ще бъдат обезпечени нужните количества. Това стана ясно от отчета на краткотрайната комисия, която ревизира прекъсването на газа от " Газпром " и различните доставки.

Спирането на газа от “Газпром Експорт” нажежи пристрастеностите в Народното събрание. Причината: в отчет на краткотрайната комисия, управлявана от ГЕРБ, се споделя, че решението за необслужване на контракта не е взето след деликатно разискване и задоволителен консенсус.

" Вие казвате, че в случай че зависеше от вас, бихте платили в рубли? Това мнение се прокрадваше от ГЕРБ, в този момент сте го написали в точка. Кажете ми друга страна, която да заплаща газа в рубли. Трябва да е ясно кой с какви позиции отива на избори. ", прикани Мартин Димитров от ПГ на " Демократична България ".

" Има вид да изпълняваме контракта както са решили - не в рубли, а в долари и в това време търсим решение за опция. Аз не споделям, че това трябваше да направи България. Казвам, че трябваше решение на Министерски съвет да се знае какво се прави. ", разясни Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Финансов риск към превода на долари и превалутиране в рубли има. " Булгаргаз " носи този риск. Възможно е несъблюдение на заплащането и оттова - прекъсване на газ. ", съобщи Васил Стефанов от ПГ на " Продължаваме промяната ".

" Валутен риск не съществува. Ангажиментът за превалутиране е на " Газпромбанк ". Ангажиментът на " Булгаргаз " е да заплати във валутата. Ако имаше подобен риск, страни като Германия щяха ли да заплащат? Рискът е да останем без газ зимата. ", счита Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ.

Според Рамадан Аталай от ПГ на Движение за права и свободи договорът с " Газпром " е преустановен едностранно. Васил Стефанов от " Продължаваме промяната " отговори, че България е изрядна страна по контракта с " Газпром ", защото сме пробвали да заплатим в долари.

" Няколко митове паднаха - заплащане в рубли- няма такова нещо. България няма да претърпи никакви финансови вреди, в случай че стартира да заплаща в тази сметка. ", счита Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".

От опозицията акцентираха, че обезпечените различни доставки от медиатори са на доста по-високи цени.

" Ако ще вършим различни доставки на различен газ, който е съветски газ, това не е решението. Трябват ни и различни пътища. По въздуха още не е измислено. Всичко друго са неистини. ", сподели Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " подсети, че в цената на различните доставки сега е по-ниска от тази, която ще получим от Русия. Цончо Ганчев от " Възраждане ", възрази, че се чака цената да скочи с 53%.

Управляващите и опозицията от ГЕРБ си оспориха и заслугите за връзката с Гърция.

" Докато вие единствено си говорите, господин Димитров, други направиха България да е съучастник в LNG терминала в Гърция. ", съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Моля ви се да не споменавате газовата връзка с Гърция. Тя трябваше преди 12 години да е почната. Суецкия канал е издигнат с лопати за 10 години. Ако нямаше ново държавно управление, тази газова връзка в никакъв случай нямаше да бъде направена. ", отговори Мартин Димитров от ПГ на “Демократична България”=

След прегласуване Парламентът не одобри отчета на комисията.

Милена Кирова/В. Богдански, Л. Бързаков, О. Колчаков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР