Ситуацията в Запорожската АЕЦ показва, че е необходимо там да

...
Ситуацията в Запорожската АЕЦ показва, че е необходимо там да
Коментари Харесай

Гроси: Спешно трябва да се създаде зона за ядрена сигурност около Запорожката АЕЦ

Ситуацията в Запорожската АЕЦ демонстрира, че е належащо там да се сътвори зона за отбрана на нуклеарната сигурност и консултациите с двете страни са засилени, съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

" Ситуацията в Запорожката АЕЦ демонстрира незабавна нужда от основаване на зона за отбрана на нуклеарната сигурност на площадката. Засилих консултациите си с двете страни и разгадавам на вашата непрекъсната дейна поддръжка за постигането на тази значима мярка без по-нататъшно закъснение. " - уточни Гроси в свое послание при откриването на сесията на Съвета на шефовете на МААЕ. Агенцията разгласява текста на изказването му на формалния си портал.

Запорожката АЕЦ е ситуирана на левия бряг на река Днепър покрай град Енергодар. Тя е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по броя на блоковете си и конфигурираната мощ - тя е с шест блока от по 1 гигават всеки. От март е под контрола на съветските военни. От съветското външно министерство се съгласиха, че този ход е оневинен, с цел да се избегне приключване на нуклеарни и радиоактивни материали. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР