Ситуацията в Украйна става все по-напрегната, като вече украинските баби,

...
Ситуацията в Украйна става все по-напрегната, като вече украинските баби,
Коментари Харесай

Баба, мама и аз – всички на оръжие в Украйна

Ситуацията в Украйна става все по-напрегната, като към този момент украинските баби, майки и даже деца минават военна подготовка и се упражняват по какъв начин да боравят с оръжие. Украинците наподобява се приготвят за най-лошото, без значение от тяхната възраст или боен опит, написа английският вестник Independent, показвайки и тревожни фотоси.

Напрежението продължава да пораства, защото Русия натрупа десетки хиляди бойци по границата с Украйна макар дипломатическите старания за попречване на евентуално гибелен спор.

Ukrainian great grandmother, Valentina Constantinovska, on an Ak-47, training to defend against a possible Russian attack. “Your mother would do it too, ” she told me. pic.twitter.com/PnojqRir4K
— Richard Engel (@RichardEngel) February 13, 2022

Reuters: Women in #Ukraine are training to fight against the Russian invasion. pic.twitter.com/zAIoLBc9gp
— THE GLOBAL NEWS. (@THE_GLOBE_N) February 8, 2022

79-годишна баба даже взе участие в цивилна бойна подготовка в Мариупол, Източна Украйна, в неделя. Валентина Константиновска е била подготвена по какъв начин да употребява автомат " Калашников " (АК-47). " Майка ти също би го направила ", споделя Константиновска пред западен публицист по време на упражнението.

" Уча се да изстрелвам, в случай че нещо се случи. Ще пазя дома си, града си, децата си. Ще направя това, тъй като мисля, че съм подготвен за това. Не желая да изгубя страната си, моя град ", безапелационна е тя.

" Преминах това образование, само че евентуално няма да бъда постоянен боец, тъй като тялото ми към този момент не ми служи толкоз доста. И оръжието е прекомерно тежко за мен ", признава старата украинка.

This brave woman expresses her motivation for joining the Territorial Defense Battalion. #Ukraine #UkraineInvasion pic.twitter.com/vaNhJR49NB
— Vitaliy Popov (@Vitaliy23404583) February 8, 2022

Константиновска е една от хилядите елементарни украинци, в това число дами, деца и младежи, които минават доброволна бойна подготовка, с цел да станат част от бъдещата национална армия на страната. Целта на отбранителните групи е да защитят украинската земя при положение на пълномащабна съветска атака.

Членове на спецчастите на Украйна образоват жителите да сглобяват и разглобяват оръжия, да зареждат муниции и да стрелят по цели.

Kyiv, Ukraine. Training of civilians. #Ukraine #UkraineInvasion #UkraineWillResist pic.twitter.com/JP2xOV8sNo
— Vitaliy Popov (@Vitaliy23404583) February 14, 2022

Някои родители даже водят децата си на военното образование в Донецка област. " Защо дойдохме със сина ми? Искаме да сме наясно с всичко и желая той да знае по какъв начин да прави всичко ", споделя локалната жителка Йелена Пидубна.

Civilians including children as young as 9 years old are training in Kyiv today amid #Ukraine #Russia tensions pic.twitter.com/eb3aCz7Tyd
— Scootercaster (@ScooterCasterNY) February 13, 2022

На друга подготовка в Киев Мариана Жагло, 52-годишен експерт по маркетинг, споделя, че е подготвена да направи всичко належащо, с цел да отбрани страната си. Майката на три деца е похарчила близо 3000 $, с цел да се въоръжи с карабина " Зброяр З-15 ", каска и камуфлажна екипировка. " Като майка не желая децата ми да наследяват проблемите на Украйна или тези закани да се трансферират върху тях. По-добре е да се оправя с това в този момент ", споделя Жагло пред The Times.

Избрала е карабината по съвет на бойци и се е научила да борави с нея, посещавайки двуседмичен курс за снайперисти. 52-годишната украинка е добре оборудвана - разполага с камуфлаж за сняг, бронежилетка, торбички за патрони, ботуши и аварийна униформа на английската войска. " Имам кисели краставички и консерви риба, пиле и шунка, скрити до кухненската маса, и доста, доста амуниции ", споделя Жагло.



 

" Ако се стигне до това, тогава ще се борим за Киев – ще се борим да защитим нашия град. Не виждам смисъл руснаците да стартират война и да оставят Киев. Ако борбата стартира, те ще дойдат тук. Киев е съществена цел ", прибавя тя.
Политиците се пробват да избегнат въоръжен спор
Обучението идва в миг, когато западните водачи се пробват да успокоят ескалиращото напрежение в Украйна. Германският канцлер Олаф Шолц е в Киев за срещи с украинския президент Володимир Зеленски. Оттам обаче пристигна забавна вест - че Шолц предлага " решение " за Донбас, без повече огромни детайлности. Украинските водачи приканиха популацията да резервира хладнокръвие, макар очертаващият се боен спор.

These are very serious times in which I am visiting #Ukraine. It was very important to me here in Kiev to make it clear during my talks with President #Selensky: Germany stands closely alongside Ukraine and supports it on the European path! (1/2)
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 14, 2022

Британският министър председател Борис Джонсън предизвести, че съветско навлизане в Украйна може да се реализира в границите на 48 часа, защото съгласно него районът навлиза в " доста, доста рискова и сложна обстановка ". " Ние сме на ръба на бездна, само че към момента има време президентът Путин да се отдръпна ", сподели Джонсън и прикани Русия да избегне " пагубна " инвазия.

Външният министър Лиз Тръс, която председателстваше съвещание на държавния комитет за изключителни обстановки " Кобра ", прикани британците да изоставен Украйна, до момента в който към момента могат, заради риска от " неизбежна съветска инвазия ".

Русия упрекна Обединеното кралство и Съединени американски щати в пропагандна акция и настоя, че е подготвена да продължи договарянията. Кремъл обаче е безапелационен, че Украйна би трябвало да се откаже от желанията си за участие в НАТО, защото съставляват опасност за Русия.

Според американското разузнаване, съветска инвазия може да стартира още в сряда, 16 февруари.

Още: Не се постанова военно състояние в Украйна, твърди украинският боен министър

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР