Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната

...
Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната
Коментари Харесай

Борисов заръча на министрите: В петък зимата идва с пълна сила, да се внимава много

Ситуацията в страната се възстановява, ситуацията по отношение на метеорологичната условия се следи непрестанно, следят се равнищата на язовирите и където е належащо се изпускат следено. Всички виновни институции са в цялостна съгласуваност между тях и в подготвеност за реагиране, в това число и на сигнали на жители.

Превантивно стартира обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа поради предстоящото захлаждане. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов по време на работно заседание, което той свика по отношение на усложнената метеорологична конюнктура на някои места в страната, оповестяват от държавната пресслужба.

„ Максимално бързо Фондът за бедствия и повреди да окаже помощ, когато кметовете са подготвени. Всеки по своя сектор да вземе ограничения. В петък зимата идва с цялостна мощ, тъй че да се внимава доста “, съобщи министър председателят Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров осведоми, че са подхванати всички дейности във връзка с наблюдаване на равнищата на язовирите, като прилежащите страни – Гърция и Турция са известени, с цел да могат да подхващат превантивни ограничения.

Министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова посочи, че всички пътни ръководства са получили инструкции превантивно да стартират обработка на пътните настилки заради предстоящото рухване на температурите. Ведомството работи в цялостен синхрон с министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под надзор, местата, на които електрозахранването е било прекратено, към този момент е възобновено, рапортува министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че спешните екипи са усилени и имат цялостна подготвеност да поемат сигнали.

Към момента няма язовири, които да провокират риск за живота на хората, осведоми министърът на стопанската система Лъчезар Борисов. От предходната седмица е основан щаб към Държавната организация за метрологичен и механически контрол, който следи непрекъснато равнищата на водоемите, уточни още министърът.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски осведоми премиера Борисов, че ведомството е в непрекъснат контакт и съгласуваност с всички виновни институции по отношение на метеорологичната конюнктура и екипите неотложно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било ситуацията в Смолян, където има сриване на къща в резултат на задействано свлачище, само че след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната жителите на дома – двама възрастни и две деца са евакуирани неотложно и няма починали.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева съобщи, че „ Напоителни системи “ оказват цялостно подпомагане на Столична община. Следят се язовирите, стопанисвани от сдружението, и има следено изпускане на някои от тях. Министър Танева осведоми, че има малко залети аграрни площи в Югозападна България, само че екипи работят по места.

За непрестанно наблюдаване на ситуацията на територията на Столична община рапортува кметът Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че екипи работят непрекъснато по местата, където се е налагало отводняване на къщи и помощ на хората. Общината стартира разказване и на вредите на засегнатите обекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР