Ситуацията в Източното Средиземноморие и искането на Гърция за обединяване

...
Ситуацията в Източното Средиземноморие и искането на Гърция за обединяване
Коментари Харесай

Гърция пак си поиска от Великобритания фризовете на Партенона

Ситуацията в Източното Средиземноморие и настояването на Гърция за сливане на фризовете на Партенона в родината им са били главните тематики на диалога довечера в Лондон сред министър председателите на Гърция и на Англия Кириакос Мицотакис и Борис Джонсън, заяви гръцката телевизия Скай.

Мицотакис е засегнал районни въпроси като кипърския и процесите в Източното Средиземноморие. По отношение на първата тематика съгласно неофициални информации той е декларирал на Джонсън, че решение на кипърския въпрос посредством две страни е недопустимо и не може да бъде основа за договаряния.

Гръцкият министър председател е допълнил, че разпоредбите на играта не могат да се трансформират и постигнатото в Кран Монтана е основата, на която би трябвало да се построи напредъкът по кипърския въпрос.

Що се отнася до фризовете на фамозния древен храм Партенон в Атина, огромна част от които от началото на 19 в. се намират в Британския музей, Мицотакис е подчертал, че те са значим въпрос за гръцкото държавно управление и за него персонално.

След срещата гръцкият министър председател декларирал, че Гърция ще работи методично, с цел да сътвори и нужната поддръжка измежду английското публично мнение за потребността от сливане на фризовете в Музея на Акропола в Атина. " Това е значим въпрос, който визира двустранните ни връзки. В основата си той не е единствено юридически, само че на първо място въпрос на полезности и политически въпрос и ще използваме всички средства, с цел да реализираме задачата си ", сподели Мицотакис.

Както се очакваше, Джонсън повторил английската позиция, че тематиката за скулптурните групи от Партенона е въпрос, който визира управата на Британския музей, а не неговото държавно управление.

Двамата водачи са разискали още напрежението в връзките сред Европейски Съюз и Англия във връзка с приложението на протокола за Северна Ирландия. Според гръцки държавни източници Мицотакис е показал общата позиция на Европейски Съюз и е предал на Джонсън, че вероятно едностранно преустановяване на действието на протокола с позоваване на член 16 от съглашението за Брекзит ще срещне обща европейска реакция с доста евентуално спиране на действието на цялото комерсиално съглашение.

Мицотакис е поздравил Борис Джонсън за организирането на конференцията за климата в Глазгоу КОП26 и е оценил, че е реализиран напредъкът, който е бил вероятен на една комплицирана многостранна конференция. Била е разисквана и вероятността за съдействие в развиването на офшорни вятърни паркове. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР