„Ситуацията се насочва към неизвестното“: Сблъсъци между кюрдски сили и арабски племена в Сирия

...
Ожесточени боеве между кюрдски сили, подкрепяни от Съединените щати, и
Коментари Харесай

Ожесточени боеве между кюрдски сили, подкрепяни от Съединените щати, и местни арабски бойци обхванаха сирийската провинция Дейр Ез Зор от 27 август. Общо 71 души загинаха само за една седмица на боевете, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека на 4 септември Нашият наблюдател казва, че тези сблъсъци са резултат от назряващото разочарование сред мнозинството арабско население от насилието, извършвано от доминираните от кюрдите Сирийски демократични сили.

Още през 2015 г. редица етнически милиции и бунтовнически групи в Сирия обединиха сили, за да се борят с групировката Ислямска държава (ИД), наричайки новата си коалиция Сирийските демократични сили (SDF) и получавайки подкрепа от Съединените щати и техните съюзници . Членовете на SDF също бяха единни в опозицията си срещу президента Башар Асад. По-късно арабски сунитски бойци, вербувани от бедуински племена, също се присъединиха към групата.

На 27 август SDF арестуваха Ахмад ал Хабил (с прякор Абу Хаула), ръководител на военния съвет на Дейр Еззор, въоръжена сирийска група, която , до съвсем скоро, всъщност е бил свързан със SDF.

SDF обвиняват Ал-Хабил – който е от едно от най-влиятелните племена в района, Ал-Укайдат – в корупция и трафик на наркотици. След ареста му неговите последователи започнаха атаки срещу SDF, надявайки се да ги прогонят от Дейр Ез Зор.

живее в Дейр Ез Зор и често публикува анализи в Туит за ситуацията там.

Първоначално населението нямаше проблем с ареста на Ал-Хабил, защото на местно ниво той се страхува и мрази.

Но ситуацията се промени бързо, след като член на племето на Ал-Хабил, Ал-Букайир [Бележка на редактора: клон на Ал-Укайдат], се изправи срещу SDF.

Няколко други племена се присъединиха към битката срещу SDF, включително някои от най-важните в региона като Ал-Багагара и Ал-Укайдат. Членовете на тези племена атакуваха позиции на SDF на няколко места.

На 31 август вождът на племето Ал-Укайдат изнесе безпрецедентна реч, осъждаща „варварските практики“ на SDF и призова всички племена в Дейр Ез Зор да се надигнат срещу коалицията.

Тази реч се равнява на обявяване на война срещу SDF.

След първоначално нежелание, племето Al-Baggara също се присъедини към битката. Тези членове атакуваха позиции на SDF в няколко района, включително в Ал-Касра, в западната част на Дейр Ез Зор.

Ситуацията е наистина сложна, защото повечето от членовете на SDF в Дейр Ез Зор са от местни арабски племена. От началото на боевете членовете на тези арабски племена призовават своите роднини в SDF да дезертират.

Въпреки това, други племена са останали верни на SDF. Една милиционерска група, известна като "Защитниците на Ал-Джазира", съставена от членове на племето Ал-Джабур, каза, че са се присъединили към битката на страната на SDF.

Ситуацията се насочва към неизвестното.

В неделя, 3 септември, двама лидери на SDF и местни племенни лидери. SDF заявиха на срещата, че нямат нищо общо с племената, много от които са им помогнали в борбата им срещу групировката "Ислямска държава".

Журналистът от FRANCE 24 Васим Наср е експерт по джихадистките движения. Той каза, че тези арабски племена се противопоставят на SDF и искат да сложат край на господството на кюрдските сили и да се превърнат в основни контактни точки за американците – с всички привилегии, които произтичат от това.

[Вождът на племето Ал-Укайдат] Ибрахим Хифл иска американците и останалата част от коалицията да действат като арбитри между тях и кюрдите.

В същото време обаче кюрдите се опитват да изтласкат Ибрахим Хифл към райони под контрола на сирийския режим. Това е стратегия, така че те да останат единствените хора, които говорят с американците.

Така че има сложна динамика.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР