Ситуацията около местните избори в Турция става все по-заплетена. Партията

...
Ситуацията около местните избори в Турция става все по-заплетена. Партията
Коментари Харесай

Нови данни може да обърнат вота в Истанбул. Ще падне ли бастионът на Ердоган?

Ситуацията към локалните избори в Турция става все по-заплетена. Партията на президента Реджеп Ердоган изгуби множеството от най-големите градове в страната - Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Мерсин и други, само че ще се бори до последно за мегаполиса и стопански център на Турция.
" Голямата борба ще е за Истанбул, тъй като това е градът, който създава 31% от Брутният вътрешен продукт на Турция и основава най-силния човек на страната. Залогът е доста огромен - развъждането на индивида, който след 4 години да набере такава инеция, че да победи самия Ердоган ", изясни пред Нова ТВ арабистът и специалист по Близкия изток проф. Владимир Чуков.
Още през вчерашния ден от ръководещата партия заговориха за невалидни гласове и нередности, които са трансформирали резултата от вота в интерес на опозиционния претендент Екрем Имамоглу (на снимката). Днес проправителствените медии развиват същата теза. " Гласовете за ПСР са били занулени! ", написа проправителственият вестник Yeni Şafak, който твърди, че " единствено от 309 урни са били откраднати 17 400 гласа ".
" Излязоха нескрито протоколи, които ще трансформират посоката на изборите в Истанбул ", написа вестникът и прибавя, че единствено в 5 изборни протокола, прегледани от негови публицисти, близо 1000 гласа за претендента на Републиканската коалиция Бинали Йълдъръм са записани на други партии.
Според огласените от Върховния изборен съвет неокончателни резултати от вота в Истанбул печели претендентът на опозицията Екрем Имамоглу с преднина от 24 000 гласа. Броят на анулираните бюлетини е 319 500, а съгласно окръжния ръководител на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Байрам Шеноджак огромна част от невалидните гласове са от региони, в които преобладават ръководещите. " Установихме повече от нередности, които ще повлияят на изхода в Истанбул ", споделя Шеноджак.
" Гласовете на ПСР са писани на Имамоглу ", написа проправителственият Star. " Засякохме нередности на каквито не сме били очевидци в никакъв случай до момента. Прави усещане, че на местата, където ПСР получава огромен брой гласове, е висок и броят на невалидните бюлетини ", написа вестникът, цитирайки думите на заместник-генералния секретар на ПСР Али Ихсан Явуз.
Star следи обстановката в Анкара, където по думите на окръжния ръководител на ПСР Хакан Хан Йозджан са открити " съществени пропуски и нередности ", засягащи ръководещата партия. " Ще представим нужните възражения по огромна част от 12 180 урни. По наше мнение тези избори към момента не са завършили в Анкара ", споделя Йозджан.
Вестник Turkiye написа за " Истанбулски възел ", потвърждавайки, че " анулиранията са в крепостите на ПСР " в мегаполиса. Изданието цитира апела на претендента за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу резултатите да бъдат незабавно изяснени и изпратеното от него обръщение за единение. Неговият конкурент за поста от ПСР Бинали Йълдъръм твърди, че анулираните гласове трансформират резултата от вота в Истанбул. " Ако аз бъда определен ще послужвам, в случай че не бъда определен, ще изкажа поздравления ", съобщи Йълдъръм, представен от Turkiye.
Последната дума за валидността на бюлетините и резултата от вота в Истанбул ще има Върховният изборен съвет на Турция.
По думите на Чуков изборният орган няма да се намеси в интерес на Ердоган. „ Съмнявам се, че ще се съобразят с този напън, макар тоталната доминация и големия медиен напън “, споделя специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР