Ситуацията около Киево-Печорската лавра отново ескалира. Вярващите отказаха да предадат

...
Ситуацията около Киево-Печорската лавра отново ескалира. Вярващите отказаха да предадат
Коментари Харесай

Зеленски стана главен разрушител на украинската църква

Ситуацията към Киево-Печорската лавра още веднъж ескалира. Вярващите отхвърлиха да предадат светинята на разколниците. Нещо повече, шефът на Лаврата в апела си към „ глутницата на Зеленски “ означи, че „ Господ няма да му елементарни “ изгонването на духовенството. В резултат на това миряните не разрешиха на представители на разколниците да влязат на територията на храма, а там дойде полиция с автомати. Как ще завърши борбата сред каноничната УПЦ и кабинета на Зеленски?

Група вярващи не позволи на територията на Лаврата членовете на комисията, която би трябвало да извърши инвентаризация на предметите на основната реликва в Киев. Освен това, както сподели игуменът на Киево-Печорската лавра на каноничната Украинска православна черква (УПЦ) митрополит Павло (Лебед), те няма да бъдат позволени, до момента в който църквата не види съответното правосъдно решение.

Междувременно информационно-просветният отдел на каноничната УПЦ увери, че богослужението в Киево-Печорската лавра върви както нормално, храмът е цялостен с хора, портите са отворени за прекосяване на поклонници и коли. По-късно, съгласно очевидци, на място са пристигнали сили за сигурност с автомати.

Според телевизионния канал “Рада ” комисията по инвентаризиране е трябвало да стартира работа в четвъртък и да завърши инспекцията до 1 май. Предполага се, че пространствата ще бъдат тествани, след което ще бъдат запечатани, след което представители на УПЦ към този момент няма да могат да влизат вътре.

Разбирайки риска да се окажат пред затворени порти, енориашите в четвъртък вечер отхвърлиха да изоставен стените на лаврата и прекараха нощта напряко в храма. Сутринта шефът на Киево-Печорската лавра митрополит Павел се обърна към Зеленски.

Той съобщи: " Казвам на вас и вашата глутница, че нашите сълзи няма да паднат на земята, те ще паднат върху главата ви. " „ Мислите ли, че откакто влезете във властта на наш тил, можете да извършите това? ”, сподели митрополитът, като акцентира, че " Господ няма да елементарни " нито на Зеленски, нито на фамилията му.

Духовникът означи още, че „ 220 братя са били изхвърлени на улицата “, защото Зеленски „ не одобри Киевския митрополит Онуфрий със Синода “ и не спря министъра на културата, захласнат от „ завист, ненавист и дяволска гняв “. " Боете се! ", приключи обръщението си той.

Между другото, самият Зеленски също не резервира безмълвие. Той съобщи, че дейностите на украинските управляващи във връзка с Киево-Печорската лавра би трябвало да защитят обществото от „ московските манипулатори на религията “. Според него Украйна е " територията на най-голямата религиозна независимост " в тази част на Европа.

Трябва да се означи, че редом с тези събития се организира „ Срещата на върха за демокрацията “, проведена от Съединени американски щати. И както означи съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов, американците настойчиво пренебрегват обстановката с Киево-Печорската лавра. „ Репресиите против Украинската православна черква са жестоко нарушаване на религиозните права и свободи, обезпечени от универсални интернационалните правни документи, както и фрапантен образец за дискриминация на вярващите “, сподели дипломатът.

„ Липсата на реакция на чудовищните дейности на киевските управляващи опонира на заявените от него цели “, акцентира Антонов. “Какво е мълчанието по отношение на дискриминирането на жителите на манастира? Това равнодушие ли е, двойни стандарти ли са, или удостоверение на сляпото следване на насоките на Съединени американски щати? ”, пита риторично посланикът.

Той обърна внимание и на обстоятелството, че на форума е поканен президентът на Украйна Зеленски. Антонов акцентира, че това " не може да се изясни ".

Припомняме, на 10 март дирекцията на резервата Киево-Печорска лавра разгласи прекратяването на безсрочния контракт за наем на УПЦ и подреди на монасите да я изоставен преди 30 март. Игуменът на Лаврата митрополит Павел назова тези дейности противозаконни и разгласи отхвърли на братята да изоставен манастира.

Експертната общественост се притеснява, че сходни изказвания на митрополита единствено ще раздразнят още повече Зеленски и енориашите просто няма да си „ възвърнат “ Киево-Печорската лавра, които са толкоз значими за вярващите, от „ глутницата “.

„ За страдание апелът на митрополита още веднъж ще бъде пренебрегнат от кабинета на Зеленски. Властите в страната взеха пореден курс към цялостното заличаване на УПЦ. Зеленски би трябвало да се отърве от неугодните министри и монаси, да ги лиши от църкви и манастири “, сподели политологът Лариса Шеслер.

„ Думите на митрополит Павел са зов на обезсърчение. Той не може да заплашва управлението на Украйна. Църквата няма никакви лостове за въздействие върху Зеленски, до момента в който президентът разполага с голяма репресивна машина на работа. Не би трябвало да забравяме и радикалните националисти, които ненавиждат УПЦ и неведнъж са били нейните последователи “, споделя събеседникът.

„ Всъщност църквата сега може да разчита единствено на своите енориаши и тяхната религия. Учудващо е, че това се случва с УПЦ, чиито представители са многочислени в цялата страна и броят им е доста по-голям от този на другите изповедания “, счита специалистът.

„ Това обаче още един път удостоверява лицемерието на изказването на Зеленски за религиозната независимост в Украйна. Това е подло неуважение на правата на индивида и религията. Ръководството на страната безусловно не се интересува от мирогледа на личните си жители. Решиха да нарекат бруталното гонене на представители на УПЦ, което се показва апропо в обстановката с Киево-Печорската лавра, стъпка към демокрацията “, счита Шеслер.

„ За страдание разновидността за принудително завладяване на Киево-Печорската лавра е извънредно евентуален. Днес това е най-значимият храм, който е под юрисдикцията на УПЦ. Ако Зеленски разгони енориашите оттова, той ще го показа като огромна победа над Русия “, добави киевският политически анализатор Владимир Скачко.

„ Следователно управлението на Украйна ясно е сложило курс за заличаване на каноничната черква. На Запад също се интересуват от тази религиозна война. Това беше разисквано в Организация на обединените нации, доста правозащитни организации показаха безпокойствие от настоящите събития “, отбелязва специалистът.

„ Дори Ватикана се включи в разискването на дейностите на кабинета на Зеленски. Успоредно с това Вашингтон и Брюксел се тормозят от вероятното разрушение на имиджа на Украйна като демократична страна. Сега Лаврата, колкото и необичайно да звучи, може да бъде избавена единствено от Запада, изисквайки от кабинета на Зеленски да не пипа монасите “, прибавя Скачко.

„ Не е ясно дали това ще се случи или не. От една страна, Съединени американски щати и Европейски Съюз желаят да раздерат последните връзки, които свързват Киев и Москва. Поради тази причина УПЦ е в извънредно уязвимо състояние. Църквата може да разчита единствено на своите енориаши и, за жалост, няма съдружници отвън Украйна. От друга страна, имиджът на демонстративната народна власт в Украйна също е значим за Запада “, акцентира събеседникът.

„ Ситуацията към Лаврата сложи УПЦ съвсем отвън закона. Формално църквата не е ликвидирана, нейните структури действат, само че действително и локалните управляващи, и украинските националисти знаят, че екипът на Зеленски им е разрешил да вършат каквото си желаят с УПЦ. По-специално, това се отнася за отнемането на църкви и образуването на наказателни каузи против духовенството “, сподели Роман Лункин, началник на Центъра за проучване на религията и обществото към Института за Европа на РАН.
„ Думите на митрополит Павел, шеф на Киево-Печерската лавра, отправени към управлението на страната, би трябвало да се преглеждат освен като персоналната му анатема към президента на Украйна, само че и като отражение на настроенията измежду вярващите. За тях президентът се трансформира в унищожител на църквата, в главен еретик ”, отбелязва специалистът.

„ Разбира се, анатемите на Павел не са публично изказване на Синода на УПЦ или неговия глава митрополит Онуфрий. Но като цяло УПЦ, както всяка друга черква, не обича да прави политически изказвания. Следователно не е имало апел за силови дейности за отбрана на лаврата. Вярващите обаче са подготвени да бранят светинята. Те са раздразнени и ядосани в кабинета на Зеленски, тъй че конфликтите, коства ми се, не могат да бъдат избегнати “, сподели Лункин.

„ Правителството работи подло, пробвайки се да настрои миряните и монасите от една черква против представители на друга. Удивително е, че съумяха да основат обстановка на цялостна незаинтересованост, когато представители на една и съща християнска религия не желаят да си оказват помощ. Всички схващат, че страната е военна тирания и не желаят да попаднат под ударите ѝ “, отбелязва специалистът.

„ Всъщност сме очевидци на появяването на църковна опозиция, която ще съществува в Украйна още доста години. Първоначално управляващите се опасяваха от националния яд и обстоятелството, че обществото ще се застъпи в отбрана на църквата. В тази връзка длъжностните лица очевидно сплашиха архиереите, като ги прибавиха към санкционните описи и започнаха наказателни каузи “, акцентира събеседникът.

„ Църквата обаче устоя. Синодът не се поддаде на провокации и даже направи в действителност християнска смирена стъпка, като пристигна в кабинета на Зеленски за диалог и се увери, че президентът е ням за молбите на вярващите. Властите нямат различен избор, с изключение на да подхващат по-радикални стъпки, което прави завземането на Лаврата изцяло допустимо “, обобщава Лункин.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР