Ситуацията на Корейския полуостров е най-опасната за последните десетилетия. Заплахите

...
Ситуацията на Корейския полуостров е най-опасната за последните десетилетия. Заплахите
Коментари Харесай

DW: Ситуацията на Корейския полуостров е крайно опасна

С итуацията на Корейския полуостров е най-опасната за последните десетилетия. Заплахите на Пхенян против Южна Корея и Съединени американски щати са по-остри от всеки път. Анализатори настояват, че Ким Чен Ун е взел стратегическо решение за война. Това показва Джулиан Райъл, създател на.

В неделя, на 14 януари, Северна Корея разгласи, че е направила сполучливо тестване на балистична ракета със междинен обхват с хиперзвукова бойна глава. Политически анализатори считат, че дейностите и реториката на Пхенян към този момент излизат отвън рутинните празни закани и фукане, по тази причина те предизвестяват за невиждано висока заплаха от война на Корейския полуостров.

Ядрен боеприпас, тествания на балистични ракети и нови спътници

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун приключи 2023 година с пламенна програмна тирада пред пленума на Централен комитет. В нея се отхвърли от опцията за спокойно обединяване с Южна Корея и дефинира връзките сред Пхенян и Сеул като връзки „ сред две враждебни и воюващи страни “. Същевременно той прикани към оптимално разширение на нуклеарния боеприпас на Северна Корея, активизиране на тестванията на балистични ракети и даде обещание да бъдат пуснати три нови разследващи спътника.

В своето слово той упрекна Южна Корея и Съединени американски щати в „ безразсъдни стъпки “ по подготовката за „ навлизане “ на Север и предизвести, че „ войната на Корейския полуостров може да избухне всеки миг “. През 2023 година КНДР изстреля рекордно количество ракети, в това число една междуконтинентална балистична ракета с нуклеарна бойна глава, която може да доближи до всяка точка от континенталната територия на Съединени американски щати.

В края на предходната година Пхенян изстреля и ракета, извела в орбита сателит, който ще доставя и проучва фотоси на военни обекти от Космоса. На шести януари Южна Корея заяви, че северната ѝ съседка е изстреляла не по-малко от 60 артилерийски снаряда, паднали до морската граница на западното крайбрежие на острова. А през декември Международната организация по атомна сила разгласи, че Корея има и втори нуклеарен реактор, който би могъл да бъде употребен от Пхенян за производството на нуклеарно гориво за военни цели.

Ситуацията на Корейския полуостров е извънредно рискова

На 13 януари уеб сайтът 38 North, който следи обстановката в Северна Корея и принадлежи на вашингтонския изчерпателен център „ Стимсън “, излезе с предизвестието, че последните дейности и изявления на Ким Чен Ун излизат от рамките на типичните за Пхенян празни закани и фукане. Авторите на публикацията Робърт Карлин и Зигфрид Хекер споделят и мнението, че сегашната обстановка на Корейския полуостров е „ по-опасна от когато и да било от началото на юни 1950 “, когато стартира Корейската война.

„ Може да звучи прекомерно трагично, само че ние считаме, че Ким Чен Ун е взел стратегическото решение да стартира война – също като дядо си през 1950 година. Не знаем по кое време и по какъв начин Ким счита да натисне спусъка, само че заплахата към този момент е надалеч оттатък рамките на рутинните предизвестия от Вашингтон, Сеул и Токио, с които те осъждат „ провокациите на Пхенян “. Не считаме, че тематиката за подготвяща се война, появила се в севернокорейските медии от началото на предходната година, е типична демонстрация на празни закани “, пишат създателите.

Тяхното предизвестие се основава на това, че севернокорейските управляващи са стигнали до извода за неспособност да реализират предходната си цел - „ нормализация “ на връзките със Съединени американски щати. Карлин и Хекер настояват, че тази цел е била от изключителна  значимост за Северна Корея и е била в основата на стратегическото мислене на Ким. Анализаторите са на мнението, че в този момент Пхенян „ напълно се е отказал от тази цел, което радикално е трансформирало стратегическия ландшафт в Корея и района “.

Действа ли Северна Корея рационално

Други анализатори се отнасят скептично към предизвестията, че Северна Корея се готви за война. „ Призивите към въоръжаване не са нещо извънредно за Пхенян. Не бива да считаме, че те нямат значение, само че не трябва и да мислим, че това значи война “, споделя пред Дъждовни води специалистът по интернационалните връзки професор Гарен Малой от Токийския университет „ Дайто Бунка “. По неговите думи, безпокойствие буди това, че „ всеки симптом за уязвимост на Запада “ в Близкия изток, в Украйна или другаде може да сътвори у Ким Чен Ун усещането, че „ това може да бъде неповторима опция за започване на война – прекомерно хубава, с цел да бъде изпусната “.

Друг специалист по интернационалните връзки – доцент Рьо Хината-Ямагучи от Токийския университет, счита, че сега рамките за военна случка не наподобяват удобни за Северна Корея. „ Пхенян може да разчита на поддръжката на Москва и Пекин, само че не има вяра, че при положение на война ще му се притекат на помощ. “ Хината-Ямагучи прибавя, че се притеснява най-вече от дрънкането на оръжия от страна на Пхенян, което може да докара до „ недоразумения и непреднамерени спорове “.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР