Ситуацията е ясна: имаме договор с Газпром експорт“ за доставка

...
Ситуацията е ясна: имаме договор с Газпром експорт“ за доставка
Коментари Харесай

Росен Христов: Ако не използваме поне 80% от газа по договора с Газпром, ще трябва да го платим или отиваме на арбитраж

Ситуацията е ясна: имаме контракт с „ Газпром износ “ за доставка на 3 милиарда куб. м природен газ и обвързване да използваме най-малко 80% от това количество. Ако не го създадем, сме длъжни да го платим, без значение дали сме го употребявали или не. До момента по този контракт ние сме използвали 1 милиарда куб. м., а би трябвало да са 2.4 милиарда Така че, в случай че не се възползваме от останалото количество, евентуално ще отидем на арбитраж с евентуална опция да загубим многоцифрена сума. Това изясни министърът на енергетиката Росен Христов пред публицисти, откакто организира работна среща за инспекция на напредъка по построяването на интерконектора Гърция – България. В срещата участваха фирмата-строител „ Авакс “, ICGB, „ Булгартрансгаз “, Министерство на околната среда и водите и ДНСК.  Това оповестиха от Министерство на енергетиката. 
Министър Христов акцентира, че последното, от което има потребност страната сега, е да се водят каузи, евентуалният излаз от които би бил отрицателен за нас.

Преди дни синдикални и работодателски организации ни увериха, че основна нужда за тях е да получават природния газ на допустими цени. Правителството твърдо ще работи за опазване на техния интерес и конкурентоспособност, акцентира енергийният министър.
По неговите думи, след направена симулация по формулата за ценообразуване в настоящия контракт с „ Газпром износ “ се вижда, че този газ е идващият най-евтин след азербайджанския.
Министърът уточни за съпоставяне двата танкера, контрактувани от предходното държавно управление, чието разтоварване следва в Ревитуса през септември – цената по тях е с 50% по-висока по отношение на доставките от „ Газпром “. 

По дълготрайния ни контракт можем да получим на ниска цена газ, който ни е необходим, колкото повече смесваме предизборната акция с стопанската система, толкоз по-зле ще се отразява това на крайния консуматор – без значение дали става въпрос за битовите клиенти или бизнеса, посочи министърът на енергетиката.
Той не изключи опцията да се договаря газ и с други снабдители, стига да е на конкурентна цена.
Преговори се водят с Турция, Саудитска Арабия и други страни. Ако държавното управление успее да контракти природен газ на допустими цени от други източници, такива доставки ще бъдат контрактувани, стана ясно още от думите на енергийния министър.
По отношение на напредъка по построяването на интерконектора Гърция – България, инспекцията установи мощна готовност и добра съгласуваност сред екипите, виновни за цялостното довеждане докрай на обекта. Няма закъснение по отношение на графика, показан преди дни.
През идната седмица по покана на министър Христов се чака у нас да дойдат министрите на енергетиката на Гърция и Румъния. С тях също следва да бъде разисквано цялостното развиване на плана.
 
Източник: novini.bg
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР