Ситуацията е много притеснителна, тя залага възможности за некоректност и

...
Ситуацията е много притеснителна, тя залага възможности за некоректност и
Коментари Харесай

Султанка Петрова: Домовете трябва да се затварят веднага при нарушение

Ситуацията е доста притеснителна, тя залага благоприятни условия за неучтивост и на други места, законът за обществените услуги би трябвало да се промени главно, споделя доктор Султанка Петрова

Пожар в старческия дом „ Св. Георги “ във Варна лиши живота на четирима, други са приети в болница. Това е един от многочислените произшествия в подобен вид заведения в последните години. Защо и на какво се дължат те, къде са пропуските и какво би трябвало да се направи. приказва по тематиката с доктор Султанка Петрова – някогашен заместник-социален министър и народен представител.

Проблемите в старческите домове не са от през днешния ден, не са и от през вчерашния ден. Те са доста и се дължат на сложни аргументи – и на незадоволително средства, и на необразован личен състав, и на пробойни в нормативната уредба.

В тях работят неподготени професионално хора,

а като цяло искащите да постъпят на работа са малко и подборът е занижен. Като се има поради всичко това, ясно е за какво няколко пъти дом „ Свети Георги “ е в нарушавания, последното от което приключи с четири човешки жертви и настанени в болница обгазени от пожара. Ремонти на парче в тази ситуация не са задоволителни. Нещо повече, те биха били изцяло безполезни. Необходима е цялостна смяна в Закона за обществените услуги, както и доста непоколебим надзор от страна на Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за качество на обществените услуги.

Общините също могат и би трябвало да реализират

контролна роля. Когато една община позволява разкриването на дом за възрастни хора на нейна територията, най-важното нещо е да изисква документите, с цел да се види има ли нужния лиценз или не. Сега нещата са в обаян кръг – домът „ Свети Георги “ няма лиценз, той му е лишен, само че никой не го ревизира, никой не желае закриването му, той продължава да работи. Общината не може да не е знаела и да не знае, че тази обществена услуга е без лиценз. Недоумявам, по какъв начин тя разрешава това да се случва. При такова нарушавания би следвало самият надзорен орган да има право да спре подобен обект от употреба.

Този пропуск в нормативната уредба да се поправи

още повече, че проблемите с дом „ Свети Георги “ не са занапред. При първия случай преди години притежателят обжалваше отнемането на лиценза, а в този момент домът изобщо работи без подобен. Ситуацията е доста притеснителна, тя залага благоприятни условия за неучтивост и на други места. В същият този дом са настанени хора с увреждания, с деменция и психологични проблеми – нещо, което е неразрешено. Тези групи от хората имат напълно разнообразни потребности и потребности от друг вид грижа. В обществените услуги има неща, които следва да бъдат прецизирани до оптималната степен.

Когато става дума за възрастни хора, би трябвало да бъдем

още повече нащрек, тъй като възрастното население в страната става от ден на ден. От тази позиция у нас би трябвало да се основават положителни обществени услуги, свързани с поддръжка освен в домовете за остарели хора, само че и у дома, и да се основават мобилни групи за помощ. Като се има поради всичко това, пределно ясно е, че Законът за обществените услуги би трябвало да бъде отворен и поправен напълно. На Агенцията за качеството на обществените услуги би трябвало да се даде опция при случаи, като този в „ Свети Георги “ да работи незабавно, като го затваря незабавно. Не се ли направи това, такива и сходни на тях случаи няма да са необичайност и отсега нататък.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР