Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до

...
Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до
Коментари Харесай

Кметове се оплакаха на президента от бездействие на прокуратурата

Системното несправяне с битовата престъпност и неналичието на достъп до опазване на здравето са най-големите проблеми пред дребните обитаеми места. Това са декларирали на среща с президента Румен Радев представители на Националното съдружие на кметствата. Те са подчертали, че от години похищенията против собствеността и личността се подценяват от прокуратурата, която постоянно отказвала да ги квалифицира като закононарушения. От сдружението са призовали за трайно, а не кампанийно, наличие на полицейски чиновници по селата, оповестяват от прессекретариата на президента.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да доближава и до най-изолираните обитаеми места в страната, са подчертали още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина експерти могат да стартират стажа си точно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи поданици дребни обитаеми места. По думите на кметовете, систематичното закриване на локални здравни пунктове и учебни заведения през последните години форсира отрицателната наклонност на обезлюдяване.

Държавата е демократична, хуманна и обществено обективна, когато тези правила се отстояват и в най-малките обитаеми места. Това са същински критерии за оценка на метода, по който се развива България, е декларирал президентът на срещата.

Той е откроил финансовата автономия и по-голямата независимост при взимането на решения на локално равнище като основно изискване за сполучливото развиване на страната. Без децентрализация и финансова изясненост кметовете в дребните обитаеми места не могат да градят устойчива политика и да извършват програмата, с която са определени, е подчертал Румен Радев.

Липсата на административен запас в дребните обитаеми места за подготовка на планове, които да бъдат осъществени с финансиране от европейските стратегии, може да бъде обезщетен с поддръжката на общините, е споделил още президентът. Според него, управническите дефицити би трябвало да бъдат преодолени и забележителните средства, които страната ни следва да получи по Плана за възобновяване на Европа, би трябвало да бъдат вложени освен в крупни планове, само че и тъй че да доближават до хората в по-малките обитаеми места.

Радев е показал като образец импортираният от президентската институция план за основаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха към Плана за възобновяване, който ще разреши навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените обитаеми места.

Подготовката и организацията на идните парламентарни избори и обезпечаването на задоволително персонални защитни средства както за членовете на секционните изборни комисии, по този начин и на жителите, които ще упражнят правото си на глас, е била също измежду тематиките на срещата.

От сдружението ще връчат на президента свои оферти за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на локалните управляващи и чакат президентът да ги сложи след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за сформиране на държавно управление.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР