Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до

...
Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до
Коментари Харесай

Кметове се оплакаха на Румен Радев от прокуратурата

Системното несправяне с битовата престъпност и неналичието на достъп до опазване на здравето са най-големите проблеми пред дребните обитаеми места. Това са декларирали представители на Националното съдружие на кметствата в Република България на среща с президента Румен Радев.

Кметовете са подчертали, че от години похищенията против собствеността и личността се пренебрегвали от прокуратурата, която постоянно отказвала да ги квалифицира като закононарушения. И са призовали за „ трайно, а не кампанийно, наличие на полицейски чиновници по селата ”.

По отношение на опазването на здравето кметовете са декларирали, че завършващите медицина експерти могат да стартират стажа си точно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи поданици дребни обитаеми места. Според тях систематичното закриване на локални здравни пунктове и учебни заведения през последните години форсира отрицателната наклонност на обезлюдяване.

„ Държавата е демократична, хуманна и обществено обективна, когато тези правила се отстояват и в най-малките обитаеми места. Това са същински критерии за оценка на метода, по който се развива България ”, коментирал е президентът, представен от прессекретариата на „ Дондуков ” 2. Радев е откроил финансовата автономия и по-голямата независимост при взимането на решения на локално равнище като основно изискване за сполучливото развиване на страната.

От сдружението ще връчат на президента свои оферти за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на локалните управляващи. Кметовете чакат президентът да ги сложи след изборите по време на консултациите с партиите за сформиране на идващото държавно управление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР