Системите за GPS навигация над Черно море често не работят,

...
Системите за GPS навигация над Черно море често не работят,
Коментари Харесай

Може да не е нарочно, но да бъде много опасно. Русия ли заглушава GPS сигнала на българска територия

Системите за GPS навигация над Черно море постоянно не работят, а казусът се изостря през август 2023 година Смушения са засечени и на летище София. Властите споделят, че няма заплаха за самолети и кораби, само че не и кой е виновен. Румънски военачалник обаче назова Русия. И в действителност може да е рисково.

Авиацията е едно от заниманията на Ангел (името е сменено). На 31 август 2023 година той слуша радио диалозите на кулата на летище София . Малко преди 10 часа чува, че водачите на няколко кацащи самолета рапортуват за проблем с GPS навигацията.

Същото се повтаря преди обед и на 1 септември . Свободна Европа също прослуша няколко записа от осведомителния радиоканал на летище София. " Съобщава се за обезсърчителен GPS сигнал над летище София " (Unreliable GPS signal reported in the vicinity of the aerodrome), се чува на 1 септември.

Загуба на GPS сигнал се засича и над Черно море . Справка във виртуалната карта на GPS разстройствата в света демонстрира, че те обгръщат българския бряг и териториални води от юни 2022 година Системата на уеб страницата употребява данни от ADS-B трансмитерите на самолетите. Ако сигналът се губи, е допустимо да има заглушаване.

Проблемът в района се следи, откакто Русия атакува Украйна през февруари 2022 година, демонстрират данните.

Българските институции споделят, че няма проблеми за придвижването на самолетите или с корабоплаването в Черно море в региона, тъй като имат аварийни системи за навигация и не се разчита единствено на GPS сигнал. Властите не споделят от кое място идва заглушаването, само че удостоверяват, че стартира след началото на съветската инвазия. Няколко институции, армията и службите са осведомени и търсят решения.

Началникът на Генералния щаб на армията на Румъния военачалник Даниел Петреску обаче ясно уточни кого счита за виновен. Русия " интензивно и непрекъснато " заглушава GPS връзките на корабите в румънски териториални води, което води до риск от конфликти, а Румъния и НАТО би трябвало да се приготвят за дълготрайна борба с режима на Руската федерация, сподели Петреску в края на септември.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР