Системите на Microsoft са засекли рязко увеличение на кибератаките срещу

...
Коментари Харесай

Доклад на Microsoft разкри нарастваща кибер-агресия на национално ниво


Системите на Microsoft са засекли внезапно нарастване на хакерските атаки против сериозни инфраструктури през последната година (снимка: CC0 Public Domain)

През последната година хакерските атаки, ориентирани към сериозни инфраструктури, са се нараснали от 20% от всички офанзиви на национално равнище на 40%, сочи новият отчет “Microsoft Digital Defense Report ” за интервала юли 2021 година – юни 2022 година

Този скок се дължи значително на “целта на Русия да навреди на украинската инфраструктура и на агресивното шпиониране на съдружниците на Украйна, в това число Съединените щати ”, сочи анализът, публикуван до медиите от Microsoft.

Освен това, “Русия продължава с опитите си да компрометира ИТ компании, за да попречи или пък получи разследваща информация от клиентите на държавни организации на тези компании в страните-членки на НАТО ”, твърди още отчетът на Microsoft.

90% от съветските офанзиви, засечени от Microsoft през последната година, са ориентирани към държави-членки на НАТО, а 48% от тези офанзиви са ориентирани към ИТ компании, основани в страни от алианса.

Русия не е единствената страна, която съгласно отчета “съчетава политическа и физическа експанзия благодарение на хакерски атаки ”. След предаването на президентската власт, ирански нападатели започнаха разрушителни офанзиви към Израел, както и рансъмуер и хакерски офанзиви оттатък районните съперници, към жертви в Съединени американски щати и Европейски Съюз, в това число сериозни инфраструктури на Съединени американски щати като пристанищни управляващи.
още по темата
Поне в един от случаите, Microsoft е съумяла да засече хакерска офанзива, която наподобява на рансъмуер и задачата ѝ е била да изтрие израелски данни. В различен случай, ирански нападател е направил офанзива, която задейства спешните сирени за заплаха от ракети в Израел.

В разбора попада и Северна Корея, която е подхванала поредност от офанзиви за кражба на технологии от аерокосмически компании и откриватели по целия свят. Засечени са и няколко опита, множеството от които безуспешни, за навлизане във компании за криптовалути за кражба на средства в поддръжка на затруднената стопанска система на страната.

В опитите си да упражни по-голямо районно въздействие в Югоизточна Азия, както и да противодейства на възходящия интерес от страна на САШ, Китай е нараснал шпионажа и хакерските атаки си за кражба на информация, сочи анализът на Microsoft. През февруари и март китайски нападател e атакувал 100 акаунта, свързани с междуправителствена организация в Югоизточна Азия в миг, в който организацията разгласи среща сред държавното управление на Съединени американски щати и районните водачи.

Освен това, Китай употребява кибер опциите си за акции, ориентирани към Намибия, Мавриций, Тринидад и Тобаго, както и други южни страни.

Тазгодишният отчет включва голям брой рекомендации за това по какъв начин хората и организациите да се защитят от офанзиви. Най-голямата стъпка, която могат да подхващат, е да извърнат внимание на основите – активиране на многофакторно засвидетелствуване, използване на корекции за сигурност, съзнателно установяване на лица с фаворизиран достъп до системите и внедряване на модерни решения за сигурност от водещи снабдители.

Средно огромно дружество има 3500 свързани устройства, които не са предпазени от съществени отбрани на крайни точки, и нападателите се възползват от това. Също по този начин, от решаващо значение е ранното разкриване на офанзиви. В доста случаи изходът от хакерската атака се дефинира още преди нейното начало. Нападателите се възползват от уязвими среди, с цел да получат първичен достъп, за да следят и да провокират безпорядък посредством странично придвижване, криптиране или екс дестилация.

И не на последно място, както ясно демонстрира отчетът тази година, не може да се пренебрегне човешкия аспект. Има дефицит на експерти по сигурност – проблем, който би трябвало да бъде позволен освен от частния бранш, само че и от държавните управления. Организациите би трябвало да създадат сигурността част от своята работна просвета, предлага Microsoft.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР