Системата за проследяване на движението на терористи вече се прилага

...
Системата за проследяване на движението на терористи вече се прилага
Коментари Харесай

ООН: Летища в 13 страни имат система за проследяване на терористи

Системата за следене на придвижването на терористи към този момент се ползва на летища в 13 страни , скоро тя ще стартира да действа в още 20 страни , оповестява в изявление за ТАСС заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации и началник на Отдела за битка с тероризма на организация Владимир Воронков.

Говорейки за съответни планове , изпълнявани от отдела, дипломатът цитира като образец " програмата за противопоставяне на задгранични терористични бойци посредством подсилване на сигурността на въздухоплаването ", която планува приемане на предварителна информация за пасажерите . " Това са чисто на практика планове, ориентирани към въвеждане на технологии , трансферирани на интелектуалната благосъстоятелност на Организация на обединените нации от държавното управление на Холандия ", изясни той.

" В момента технологията е въведена на летища в 13 страни и планираме да я използван в още 20 страни през идващите две години ", добавя Воронков.

Сред другите настоящи или планувани стратегии са " поддръжка за жертвите на тероризма , попречване на принудителен екстремизъм, противопоставяне на финансирането на тероризма , в това число снабдяването с оръжия ".

" Само през 2018 година отделът извърши 39 плана в границите на Глобалната тактика на Организация на обединените нации за битка с тероризма и даде техническа помощ за създаване на потенциал в региона на битката с тероризма на 60 държави-членки ", съобщи дипломатът.

Отделът на Организация на обединените нации е подписал меморандуми за съгласие с редица интернационалните организации , в това число Африканския съюз, Интерпол, Центъра за битка с тероризма на Оперативно-наблюдателно дело, секретариата на ОДКС, Секретариата на ОССЕ, Организацията на ислямското съдействие, както и близки връзки с Европейския съюз.

На 21 юни 2017 година генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назначава Воронков за собствен заместител и началник на отдела за бора с тероризма. Тази конструкция е основана в сходство с резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от 15 юни 2017 година и координира интернационалните старания за битка с тероризма .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР