„Системата от висши училища и научни организации в България е

...
„Системата от висши училища и научни организации в България е
Коментари Харесай

EС: Закрийте 44 ВУЗ-а

„ Системата от висши учебни заведения и научни организации в България е доста фрагментирана и с цел да се усъвършенства качеството на научните проучвания, е належащо университетите да бъдат понижени до 10, а финансирането за тях да бъде увеличено двойно. В момента те са 52”.

Това е една от основните рекомендации от партньорското проучване за възстановяване на оценката и финансирането на научните организации и висшите учебни заведения у нас, заключенията от което бяха показани пред научна общественост от проф. Люк Соте, консултант на еврокомисаря за проучвания, просвета и нововъведения Карлос Моедас и началник на експертната група по изследването, написа в. Сега. Окончателният отчет от него се чака да излезе в края на годината.

"Българската система на финансиране на научните проучвания е като мармалад - колкото по-малко има, толкоз по-тънко се размазва на филията, която е огромна. И да се усилят средствата, мармаладът отново ще се разстеле тъничко ", онагледи записаната извън родна картина проф. Соте.

Според него страната ни би трябвало да се оправи с фрагментацията в този момент, тъй като останалата част от света към този момент се глобализира в научната сфера. "Не чакайте повече! Следвайте естонския и датския образец ", моли той. В Дания университетите от 30 са били понижени на 8. Експертът уточни, че неписаният стандарт е на един университет да се падат 1 млн. поданици, т.е. в България е най-добре висшите учебни заведения да се сведат до осем, и то такива, които имат за съществена задача да се развиват научно.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР