Системата от типа мозък-на-чипа“ (Brain-on-a-chip) създава нов стандарт за следващото

...
Системата от типа мозък-на-чипа“ (Brain-on-a-chip) създава нов стандарт за следващото
Коментари Харесай

Управление със силата на мисълта: китайски учени представиха специализиран микропроцесор за четене на невралните сигнали

Системата от вида „ мозък-на-чипа “ (Brain-on-a-chip) основава нов стандарт за идващото потомство интелигентни устройства.

Китайски учени са основали най-енергоефективните ИИ микрочипове в света, които могат да бъдат интегрирани в интелигентните устройства и смарт телефоните. Разработката проправя пътя за новаторски функционалности за офлайн ръководство посредством гласа и даже единствено посредством силата на мисълта.

Специалистите са понижили доста потреблението на сила посредством усъвършенстване на логаритмите и архитектурата. Екипът показа два профилирани микропроцесора на Международната конференция за полупроводникови схеми на IEEE (ISSCC).

Първият микрочип е предопределен за вграждане в смарт устройствата и дава опция за гласов надзор. Чипът е в положение да разпознава основни думи и да ревизира гласа на говорещия. В шумна среда това става с акуратност над 90%, а в тиха среда – над 95%.

При демонстрацията на системата чипът с размер 1 квадратен сантиметър бе интегриран в микроконтролер с размери 3 x 3 cm в автомобил-играчка, с цел да управлява придвижванията му. С помощта на чипа консуматор показва ръководството на придвижването на робот със силата на мисълта си.

Вторият микрочип е предопределен за разкриване на сигналите за епилептични припадъци при хора с епилепсия. Той употребява електроенцефалограма (ЕЕГ), с цел да разпознава припадъците. Благодарение на усъвършенстваните механизми за разкриване на признаците и профилираното образование в чипа, той е най-енергийно ефикасният в света. За едно различаване се изразходва единствено 0,07 микроджаула (µJ) сила. Чипът може да се употребява освен за различаване на припадъците, само че и в други мозъчно-компютърни интерфейси и за наблюдаване на съня.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР