Системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) поддържа основния лихвен

...
Системата на Федералния резерв на САЩ (FRS) поддържа основния лихвен
Коментари Харесай

Фед запази основната лихва в диапазона 5,25-5,5%

Системата на Федералния запас на Съединени американски щати (FRS) поддържа главния лихвен % по федералните фондове на 5,25-5,5% годишно, се споделя в изказване на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) след съвещанието на регулатора, което завърши в сряда.

Решението беше взето единомислещо от членовете на FOMC и съответства с упованията на множеството анализатори и икономисти.

Базовата лихвена ставка е на най-високото си равнище от 22 години. В същото време Фед не трансформира политиката си за трето следващо съвещание.
 Фед резервира лихвата на 22-годишен връх, предизвести, че битката с инфлацията продължава
Фед резервира лихвата на 22-годишен връх, предизвести, че битката с инфлацията продължава

Засега регулаторът не разисква опцията за намаление на лихвения %

" Последните данни демонстрират, че растежът на икономическата интензивност се е забавил от мощния си ритъм през третото тримесечие. Увеличаването на броя на работните места се забавя от началото на годината, само че остава мощно, а равнището на безработица остава ниско. Инфлацията се намали през последната година. " само че остава висока ", се споделя в отчета.

" Банковата система на Съединени американски щати е постоянна и устойчива. По-строгите кредитни и финансови условия за семействата и бизнеса евентуално ще натежат върху икономическата интензивност, заетостта и инфлацията. Потенциалната големина на тези въздействия остава неразбираема ", се отбелязва в документа.

Комитетът продължава да следи от близко рисковете от инфлация.

" Комитетът се стреми да реализира оптималната претовареност и инфлация от 2% в дълготраен проект ", се отбелязва в отчета. " За да реализираме тези цели, ние взехме решение да поддържаме целевия диапазон за федералната рента по заеми на 5,25-5,5% годишно. "
 3 съществени аргументи за
3 съществени аргументи за " ястребовия " метод на Фед на Съединени американски щати през идващите месеци

Защо е доста евентуално Фед да продължи да подвига главните лихви

Комитетът ще продължи да прави оценка спомагателни данни и техните последствия за паричната политика.

" При вземането на решения по отношение на бъдещия ритъм на стягане на политиката, който може да е нужен за последователното връщане на инфлацията до 2%, Фед ще вземе поради кумулативния резултат от стягането на паричната политика, икономическите и финансовите събития и обстоятелството, че измененията в лихвените проценти имат закъснение икономическа интензивност и инфлация ", - се отбелязва в прессъобщението.

Федералният запас ще продължи да понижава размера на активите (правителствени облигации и обезпечени с ипотека скъпи книжа) в своя баланс съгласно авансово оповестения си проект.

" Ние сме твърдо ангажирани да върнем инфлацията до нашата цел от 2% ", каза ръководителят на Централната банка на Съединени американски щати Джером Пауъл след декемрийското съвещание на регуалтора. Но историческото стягане на паричната политика евентуално е завършило, защото инфлацията пада по-бързо от предстоящото и предстоят полемики за понижаване на разноските за заеми " в полезрението ", добави Пауъл,цитран от Reutres.

При оценката на целесъобразността на паричната политика FOMC ще продължи да следи въздействието на постъпващата информация върху икономическите вероятности.
 Най-голямата стопанска система Съединени американски щати ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно
Най-голямата стопанска система ще бъде ударена от криза през 2024-а, а Фед ще понижи лихвите внезапно

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като понижи лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

" Комитетът е подготвен да поправя метода си към паричната политика, в случай че е належащо, в случай че зародят опасности, които биха могли да подкопаят постигането на задачите на FOMC. Комитетът ще вземе поради необятен набор от информация, в това число данни за изискванията на пазара на труда, инфлационния напън и инфлацията упования, както и събития на финансовите пазари и интернационалните събития ", се споделя в документа.

Американският фондов пазар доста усили растежа си след публикуването на резултатите от декемврийското съвещание на Фед. Борсовите показатели Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite през вчерашния ден вечерта българско време прибавиха по 0,6%, до момента в който преди този момент покачването им беше под 0,1%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР