Система с датчици и камери ще следи нивата на водните

...
Система с датчици и камери ще следи нивата на водните
Коментари Харесай

Системата за ранно предупреждение от наводнения в община Камено заработи

Система с сензори и камери ще следи равнищата на водните басейни в община Камено. Десет точки са конфигурирани и излъчват данни за притока на вода. Те са позиционирани на водосборни места по реките Айтоска, Русокастренска и Чакърлийска както и язовирите до с. Трояново и Кръстина.

Системата е обвързвана с тази на община Бургас и демонстрира данни и от към този момент съществуващите, с цел да се получи обща картина при бързо повишаване на водните равнища. Центровете за ранно уведомяване на популацията в двете общини ще разполагат с пряк достъп до данните и навреме алармиране.

„ В навечерието на есента, когато сме най-уязвими от проливните дъждове, можем да сме спокойни, че сме обезпечени. Кметовете по обитаемоте места в общината ще могат да наблюдават водните равнища и да реагират бързо когато и да е, да предотвратим доста нещастия като днешната, като тази която сполетя община Камено през 2017 година “, сподели кметът Жельо Вардунски.

Той изрече съболезнования на фамилиите на жертвите отпотопа вселищата по Южното Черноморие.

Към момента тече конфигурацията на системата, с цел да се дефинират сериозните равнища за всяко водно корито и задаването на модел за хода на притока в обособените водосбори.

Датчиците за равнище и камерите са снабдени със слънчеви панели, а технологията и софтуерът АКВА са от последно потомство като надграждат този, работещ в Софийска община.

Системата за ранно предизвестие от наводнения в община Камено е построена с европейско финансиране в границите на план Co-PREVENT - Партньорство за предварителна защита на бедствия и мониторинг на околната среда в зоната на Черноморския басейн, eMS Ref No: BSB – 802. Проектът има за цел да обезпечи сигурност и по-добра среда за живот на хората посредством възстановяване на съдействието сред заинтригуваните страни, участващи в предварителната защита и ръководството на бедствия. Дейностите сплотяват институции от Турция, България, Гърция и Молдова за създаване на общи новаторски механизми за възстановяване на обмена на данни и системите за трансграничен продан на информация за околната среда и предварителна защита в границите на Черноморския басейн. Водещ бенефициент е Главна дирекция по горите на Истанбул, Турция в партньорство с Община Камено, Групово дело „ Извънредни обстановки “ при Министерството на вътрешните работи на Република Молдова и организация за локално развиване Анатолоки – община Солун, Гърция.

Свободен достъп до част от данни в системата може да бъде получен на: https://kam.acwa.app/mapWidget
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР