Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението за борба срещу

...
Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението за борба срещу
Коментари Харесай

Сирия обвини Турция в нарушаване на споразумението от Адана

Сирия упрекна Турция в нарушение на съглашението за битка против тероризма, подписано в южния турски град Адана през 1998 година Това разгласи сирийското министерство на външните работи, представено от организация САНА. Турция продължава да оказва поддръжка за терористични формирования и окупира сирийска територия, се споделя в изказването.

 © Българска телеграфна агенция / AP
В текста се показва, че Анкара постоянно нарушава постигнатото в Адана съглашение от началото на рецесията през 2011 година, отбелязва ТАСС.
Сирия на собствен ред продължава да съблюдава съглашението, е посочено още в изказването.

Отношенията сред Турция и Сирия през 80-те и 90-те години на предишния век бяха доста напрегнати, защото Анкара обвиняваше Дамаск в поддръжка за Кюрдската работническа партия (ПКК). През октомври 1998 година породи рецесия в връзките сред двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен период, в границите на който страната е трябвало да се откаже от поддръжката за ПКК. Същата година сирийските управляващи екстрадираха от страната водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което се стигна до пробив в връзките сред Турция и Сирия. След договаряния на 20 октомври 1998 година високопоставени представители на министерствата на външните и вътрешните работи на двете страни подписаха в южния турски град Адана взаимен протокол и съглашение по въпросите на сигурността, напомня ТАСС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР