Сиракът Илия Савов – обявен наскоро за достоен българин, от

...
Сиракът Илия Савов – обявен наскоро за достоен българин, от
Коментари Харесай

Сиракът Илия – достоен българин, стана доброволец в спешно отделение на Смолян

Сиракът Илия Савов – разгласен неотдавна за заслужен българин, от две седмици е доброволец в незабавното поделение на болничното заведение в Смолян. И освен това, 30-годишният юноша е доброволец и към Българския червен кръст, като през няколко дни придвижва колета до пациентите от техни близки.
30-годишният кръговиден сирак, който не е имал щастието да каже нито " мамо ", нито " тате ", е израснал в обществени домове. Той на два пъти върна открити от него огромни суми пари. През октомври м.г. върна портмоне с над 3000 евро, 1450 лева, 9 дебитни карти с ПИН-кодовете за тях, персонална карта и шофьорска брошура на собственичката. Намерил ги в детска раница в центъра на Смолян след автомобилното шоу Smolyan Race, коетосъбираше пари за лекуването на потърпевшия при тежка злополука 24-годишен Алкан Челеби от Смолян. За признателност дамата дала 100 лева на Илия, които той пуснал в дарителската кутия.
Година по-рано младият мъж намерил на тротоар портмоне с пачка пари наоколо до хранителен магазин в центъра на града. Попитал в магазина дали някой не си е изгубил портмонето. В същото време пристигнала 80-годишна жена, която си го е познала.
Сега сърцатият мъж подарява своето време, труд и сърце на нуждаещи се.
" Денят през днешния ден ми мина доста тежко. Първо бях доброволец на БЧК. Много носене на пакети с храна, облекла и документи на хората. На към 69 индивида съм занесъл пакети. Сега съм тук, в незабавния кабинет, до 7 часа тази вечер. От две седмици оказвам помощ на лекарите в незабавното. Днес оказвам помощ на доктор Кисимова. Много тежки случаи имаше, в този момент има едно момиче пияно, ситуацията е трагично. Влизам към този момент и в Ковид-кабинета, оборудвам се и отивам. И там са доста тежки случаите. Кислород им носим, включваме ги на О2. Аз душевен устоявам към този момент, физически - също. Дано да устоя по-дълго “, пожелава си Илия. 

Той от няколко дни е в екипа на БЧК и покрива график.
„ Днес с пратките започнах от 9,30 до 3 часа следобяд. С още един час удължихме работното време, тъй като пратките продължаваха да идват и  не можех да откажа. Хората плачат, няма кой да им занесе нищо, никой не слиза да помогне. Санитарките не могат, претрупани са с доста работа. В неделя съм бил през целия ден в незабавно поделение, приели сме 50 индивида. Двама отпътуваха с инсулт за Пловдив “, добавя той.
От към четири часа младежът е компактно до доктор Юлия Кисимова – дежурна в незабавното поделение, като извънреден асистент.
„ Днес Илия беше и в ковид-кабинета. Транспортирал е заболели, лежащи или седнали в колички, в тежко или приблизително тежко положение. Водил ги е до лаборатория за проучвания, микробиология, скенер, рентген. Навсякъде е бил. Той е доброволец, който доста пълноценно отдава своя труд. Сега сме го изпратили отново нагоре с заболели и ще се върне по-късно. Вероятно изчаква да се прочете фотографията на пациент, който идва от периферията. Той е доста скъп, извънредно изпълнителен, предвидлив. Илия си е алтруист, самоотвержен, необятно скроен. Където и да го изпратиш, даваш му направлението и той свършва работата съвършено “, споделя доктор Кисимова.

По думите ѝ в събота и неделя пациентите са ужасно доста и тогава също имат потребност от помощта на доброволци. " Но тъкмо като него, които да могат да извършват такива задания - да караш тежко заболели из болничното заведение. Това е тежка работа - както физическа, по този начин и психическа. Трябва да си задоволително самоуверен, да влезеш в Ковид-кабинета. Другите доброволци са надалеч от ковид. Илия през днешния ден беше доста близко - облечен, в действителност защитен, само че дружно с мен и с ковид-болните ", разяснява тя.
 Непозната българка от Канада подари 3000 лева на сирак, върнал раница с пари и документи Непозната българка от Канада подари 3000 лева на сирак, върнал раница с пари и документи
Илия Савов, който е кръговиден сирак, при започване на октомври месец откри раница с доста пари в Смолян и ги върна на собственичката. Съвсем...
Каза, че в незабавно поделение към този момент е много по-сложно и мъчно, тъй като освен като брой пациентите са доста, само че и като положение.

" Постъпват единствено тези, които имат потребност от болнично лекуване. Това значи, че те са в приблизително тежко или повредено общо положение. Нямам усещане за закъснели с търсенето на болнична помощ. Смятам, че доста вярно ги лекуват експертите от доболничната помощ и общопрактикуващите лекари, само че просто болестта при някои протича по този начин, че те се утежняват, макар приема на лекарства ", прибавя дежурният доктор.
На въпрос за какво към този момент си отиват хора без съпътстващи болести, тя бе ясна и безапелационна.
" Болестта не е смешка! Аз с очите си виждам младежи, които ненадейно се утежняват. Започват със зной, който мъчно се преодолява, постъпват в поделение, а там по никакъв начин не е елементарно. Болестта не е смешка – това напишете! ", прикани доктор Кисимова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР