Сингапур ще гласува за нов президент на фона на шум от недоволство

...
Сингапур – Избирателните секции ще отворят врати в Сингапур в
Коментари Харесай

Сингапур – Избирателните секции ще отворят врати в Сингапур в петък за първите оспорвани президентски избори в страната от 12 години.

Гласуването ще даде възможност да се оцени настроението на сингапурците след редица редки политически скандали в града-държава.

Напускащият президент Халима Якоб беше единственият кандидат за последните избори преди шест години, като никой друг не можеше да изпълни строгите критерии, които Сингапур налага при номинациите за позицията, която до голяма степен е церемониална и има ограничени, но потенциално значителни правомощия за надзор.< /p>

Тази година избирателите ще избират между трима мъже: Тарман Шанмугаратнам, Нг Кок Сонг и Тан Кин Лиан.

И тримата са независими, което е предпоставка за всеки, който иска да бъде президент.

Четвъртият, роденият в Малайзия бизнесмен Джордж Го, беше счетен за недопустим от органа, който оценява всеки кандидат спрямо критериите за допустимост.

Правилата са особено строги за тези от частния сектор, като от кандидатите се изисква да са ръководили компания в продължение на три години или повече с поне 500 милиона сингапурски долара ($369 милиона) акционерен капитал.

Го оглавява пет компании, за които твърди, че имат общ акционерен капитал от 1,5 милиарда сингапурски долара (1,1 милиарда долара).

Комисията по президентските избори в Сингапур заяви, че „не е убедена, че петте компании представляват една организация от частния сектор“.

Говорейки след отказа си, Го каза, че решението е „шокиращо“ и отбелязва „тъжен ден не само за мен, но и за Сингапур“.

„Корпоративно управление“

Решението доведе до известни критики относно начина, по който се избират кандидатите от процеса на номиниране на президент.

„Системата на Сингапур работи с основно корпоративно правителство и правителство в бизнеса“, каза Майкъл Бар, доцент по международни отношения в австралийския университет Флиндърс.

„Джордж Го беше правилно в частния сектор и това е, което те не искат“, добави Бар.

В писмо до Го Комитетът по президентските избори каза, че неговият опит „не е сравним с опита и способностите на човек, който е служил като главен изпълнителен директор на типична компания с поне 500 милиона долара [сингапурски долара] акционери собствен капитал“.

Строгите правила за допустимост се прилагат и за бъдещи кандидати от публичния сектор, което допълнително стеснява потенциалния набор от кандидати.

„Това наистина ограничава възможностите, които имаме в Сингапур“, каза Феликс Тан, политически анализатор от Сингапурския технологичен университет Нанянг, пред Ал Джазира.

„За съжаление може да има някои добри кандидати с добро сърце, които биха искали да участват, но са били елиминирани, защото не са изпълнили критериите“, каза Тан.

Тазгодишните избори бяха отворени за кандидати от всички етноси, за разлика от 2017 г., когато само етнически малайски кандидати имаха право да участват.

Това беше резултат от конституционна поправка, предназначена да гарантира, че етническите малцинства в Сингапур имат шанс да бъдат представени на президентско ниво.

Почти 75 процента от населението на Сингапур са етнически китайци, с малко над 13 процента от малайски произход и 9 процента от индийски произход.

Тарман, бивш вицепремиер и министър на финансите, се очертава като фаворит в надпреварата тази година.

Сингапурецът от индийски произход някога беше рекламиран като потенциален заместник на дългогодишния премиер Лий Сиен Лун.

В проучване от 2016 г. сред близо 900 сингапурци, Тарман беше избран от почти 70 процента от респондентите като човекът, който ще замени Лий. При такъв ход на събитията Сингапур можеше да избере първия си некитайски министър-председател.

Вместо това, Тарман се отказа от надпреварата за най-високия пост в страната през 2016 г.

„Познавам себе си, знам какво мога да направя и това не съм аз“, каза той пред репортери.

Победата на изборите в петък ще го върне в светлината на политическите прожектори след дълга кариера в управляващата Партия на народното действие (PAP). Политикът-ветеран подаде оставка от партията през юни преди да започне кандидатурата си за президент.

„Мисля, че той има известна подкрепа от онези, които все още го виждат като човек от правителството“, каза Тан пред Al Jazeera.

Но възприеманите връзки към PAP може да се окажат по-скоро пречка, отколкото помощ.

Редки скандали

Вечно присъстващата управляваща партия беше засегната от редица скандали през последните месеци, рядкост в страна, известна с политическата си стабилност и в рамките на партия, която отдавна се бори за нейната почтеност.

Министърът на транспорта С. Исваран беше арестуван през юли и е отстранен, докато е разследван от Бюрото за разследване на корупционни практики; месечната му заплата е намалена на 8500 сингапурски долара (6300 долара). Основната месечна заплата на сингапурските министри беше определена на около 55 000 сингапурски долара ($40 670) при последната корекция през 2012 г.

През същия месец двама законодатели от правителството, включително председателят на парламента Тан Чуан-Дзин, подадоха оставка заради връзка, която Лий описа като „неподходяща“.

Тези скандали дойдоха само месеци след известно безпокойство относно отдаването под наем на държавни жилища от колониалната епоха от двама висши правителствени министри. Бяха повдигнати въпроси как министрите са получили договори за наем на имотите, които се възлагат чрез търг, и колко наем е бил плащан.

След разследване и двамата по-късно бяха освободени.

Лий се опита да начертае черта под скандалите – в неотдавнашна реч той обеща да направи „максималното по силите си, за да запази системата чиста“ – но последствията може да се разпространят в гласуването в петък.

„Очевидно ще има по-голямо гласуване срещу PAP, срещу властта, което ще облагодетелства Тан Кин Лиан“, каза Билвир Сингх, заместник-ръководител по политически науки в Националния университет на Сингапур.

Тан, който прекара 30 години начело на застрахователната компания NTUC Income, рекламира себе си като човек от народа, който може да даде алтернативен глас на правителството.

Но историята на 75-годишния мъж в социалните медии предизвика спорове, след като няколко от старите му публикации във Facebook станаха вирусни.

Те включват множество препратки към „хубави момичета“ и изтрита публикация от 2015 г., която показва снимка на пътници в автобус с надпис „Качих се на SMRT 857 и открих, че съм в Мумбай“.

По-късно той се извини на своите „местни индийски приятели“ за всяка обида, причинена от снимката.

Дялът на Тан от гласовете ще бъде внимателно наблюдаван в петък за всякакви индикации за настроения срещу властта от сингапурците.

Доброто представяне на Тан и колегата му Нг също може да означава по-малък марж на победата за Тарман, който остава фаворит.

„Ако той [Тарман] получи много по-малко от 50 процента от гласовете, както се случи с Тони Тан през 2011 г., тогава това ще бъде голям шамар за правителството“, каза Бар пред Ал Джазира.

>

Тъй като голяма част от вниманието беше съсредоточено върху Тарман и Тан, 75-годишният Нг остана малко под радара.

Бившият главен инвестиционен директор на държавния фонд GIC на Сингапур не изписва лицето си на плакати из града-държава, вместо това се фокусира единствено върху социалните медии.

По-голямата част от подготовката за тези избори беше от виртуално естество, като личните митинги бяха обезкуражени от Изборния отдел на Сингапур поради техния потенциален „разногласен“ характер.

„Не знам как трябва да водите кампания, когато не можете да се съберете, не можете да направите нищо, просто привличате вниманието на медиите и сте мили и се усмихвате“, каза Бар.

Ал Джазира се свърза с тримата кандидати за интервю, но всички подходи бяха отхвърлени.

Победителят от петъчните избори ще получи шестгодишен мандат, след като Халимах, която реши да не се кандидатира за втори мандат, се оттегли в средата на септември.

Президентът действа като държавен глава, но му се предоставят минимални правомощия. Те присъстват на официални функции, наблюдават финансовите резерви на страната и могат да налагат вето на ключови назначения в публичната служба.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР