Сингапур ще екзекутира жена по обвинение за наркотици за първи път от 20 години

...
Планира се Сингапур да екзекутира жена за първи път от
Коментари Харесай

Планира се Сингапур да екзекутира жена за първи път от почти 20 години, казват правозащитници.

45-годишната сингапурска гражданка Саридеуи Джамани беше призната за виновна в трафик на 30 г (1,06 унции) хероин през 2018 г.

Тя ще бъде вторият осъден за наркотици, който ще бъде екзекутиран за три дни, след сънародника си от Сингапур Мохд Азиз бин Хюсеин и 15-ия от март 2022 г.

Сингапур има едни от най-строгите закони за борба с наркотиците в света, които според него са необходими за защита на обществото.

Азис беше осъден за трафик на 50 g хероин. Съгласно законите на Сингапур смъртното наказание може да бъде приложено за трафик на повече от 15 g хероин и повече от 500 g канабис.

Централното бюро за наркотиците на Сингапур (CNB) каза, че на Азис е предоставен „пълен надлежен процес“ и че обжалването му срещу присъдата и присъдата му е било уволнен през 2018 г.

През април друг сингапурец, Тангараджу Супиа, беше екзекутиран за трафик на 1 кг (35 унции) канабис, който никога не е докосвал. Властите казват, че той е координирал продажбата чрез мобилен телефон.

CNB отказа да коментира случая на Saridewi Djamani, когато се свърза с BBC.

Британският милиардер сър Ричард Брансън отново разкритикува Сингапур за неговите екзекуции, заявявайки, че смъртното наказание не е възпиращо средство срещу престъпността.

„Дребните наркотрафиканти се нуждаят от помощ, тъй като повечето са тормозени поради обстоятелствата си“, каза г-н Брансън в Twitter, добавяйки, че не е твърде късно да се спре трафикът на Саридеуи Джамани екзекуция.

Тя е една от двете жени, осъдени на смърт в Сингапур, според Transformative Justice Collective, базирана в Сингапур група за правата на човека. Тя ще бъде първата жена, екзекутирана от града-държава след фризьора Йен Мей Воен през 2004 г., каза групата. Йен е осъждан и за трафик на наркотици.

Местните медии съобщиха, че Saridewi е свидетелствала по време на процеса си, че се е запасявала с хероин за лична употреба по време на ислямския месец на гладуване.

Въпреки че тя не отрича да е продавала наркотици като хероин и метамфетамин от апартамента си, тя омаловажава мащаба на тези дейности, отбеляза съдия See Kee Oon.

Властите твърдят, че строгите закони за наркотиците помагат на Сингапур да остане едно от най-безопасните места в света и че смъртното наказание за престъпления с наркотици се радва на широка обществена подкрепа.

Но защитниците на смъртното наказание опровергават това.

"Няма доказателства, че смъртното наказание има уникален възпиращ ефект или че има някакво въздействие върху употребата и наличността на наркотици, " каза Киара Санджорджио от Amnesty International в изявление.

„Единственото послание, което изпращат тези екзекуции, е, че правителството на Сингапур е готово отново да се противопостави на международните гаранции за използването на смъртното наказание“, каза тя.

Amnesty International отбеляза, че заедно с Китай, Иран и Саудитска Арабия, Сингапур е една от само четирите държави, които наскоро са извършили екзекуции, свързани с наркотици.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР