Синдромът на професионалното прегаряне е лечим. Това каза д-р Гергана

...
Синдромът на професионалното прегаряне е лечим. Това каза д-р Гергана
Коментари Харесай

Д-р Форева: Синдромът на професионалното прегаряне е лечим


Синдромът на професионалното прегаряне е лечим. Това сподели доктор Гергана Форева, която е ръководител на Българско Балинт общество. С нея беседваме и за това какво би трябвало да създадем, в случай че усетим първите признаци и какви са те, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Лекари, публицисти, обществени служащи, експерти от помагащите специалности са с най-голям риск от професионално прегаряне, декларират от Българското Балинт общество (ББО), което показва, че показва актуалните подходи и положителни практики в предварителната защита на казуса по време на конференция през днешния ден и на следващия ден в София. Те изясняват, че до момента в който в Германия присъединяване в Балинтова група е наложителен детайл от образованието по медицина, в България тази професионална процедура занапред се развива. Ефектът от присъединяване в Балинтова група е повишението на чувствителността към метода, по който даден пациент/клиент претърпява казуса си. Работата в групата усъвършенства лечебните умения на участниците. Допълнителен резултат за участниците е, че те се самоопознават, без работата в групата по някакъв метод да е съответно ориентирана към личността, на който и да е от членовете й.

У нас от години се приказва към този момент за Burnout – синдром на професионално прегаряне /изпепеляване/. Пред БГНЕС доктор Гергана Форева изясни, че признаците на професионално прегаряне стартират, когато стартираме да вървим на работа с отвращение, или да се отнасяме към нашите пациенти или клиенти с скука.

”Това са първите признаци, че към този момент не ни се желае да работим с тях, че към този момент не сме чувствителни към това, което те ни показват ”, изясни експертът. Трябва да си дадем сметка, да го осъзнаем - това е първата стъпка и по тази причина е добре да има с кого да споделим, с кого да поговорим. „ Вече има положителни практики в лечебни заведения има психолози, които работят както с пациентите, по този начин и с колективите там. Това е една добра процедура, когато има с кого да споделиш и да можеш да си кажеш почтено, че към този момент си изтощен, че към този момент почва да не ти пука ”, сподели Гергана Форева.

Тя показва, че синдромът е лечим и несъмнено е, че е добре да останем на работа. „ Аз постоянно споделям, че по-голяма част от хората, които са избрали тези специалности, са ги избрали с в действителност дълбока вътрешна мотивация и в този смисъл синдромът не значи, че би трябвало да си напуснем работата. Можем да влезем в група, можем да споделяме самостоятелно с психолог, можем да си намерим положително занимание, само че не и да отиваме в другите отбрани, като това да пием повече, да вършим всякакви други неща. Те също са метод, по който хората се избавят, само че един вреден и непроизводителен метод ”, изясни тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР