Синдикатите подгониха фирмите, които пращат минимални заплати на работниците си,

...
Синдикатите подгониха фирмите, които пращат минимални заплати на работниците си,
Коментари Харесай

Синдикатите правят черен списък на фирмите, които плащат минимални заплати

Синдикатите подгониха компаниите, които пращат минимални заплати на служащите си, а останалата част от възнагражденията дават на черно. Близо 34 % или повече от една трета от наетите по трудови и служебни правни отношения лица в Благоевград работят на минимална заплата по публични статистически данни, сподели в регионалния град президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му става въпрос за 26 600 души. Димитров добави, че в народен мащаб този % е малко под 20. В региона е и най-ниската заплата в частния бранш за страната, като Благоевград измести Видин в класацията, уточни още президентът на КНСБ. По думите му данните от междинната работна заплата в частния бранш в региона и данните за наетите на минимална работна заплата демонстрират, че сивата стопанска система е необятно публикувана в Благоевградско.

На конференцията Пламен Димитров сподели още, че КНСБ ще включва в собствен лист работодателите, които заплащат предпочитано на наетите лица минимални хонорари. Ще го осветляваме обществено и ще желаеме Инспекцията по труда и всички контролни органи да бъдат чести гости в тези предприятия, до момента в който забележим къде е истината, сподели още Димитров, представен от финансовия портал pariteni.bg.

Днес в Благоевград КНСБ организира информативен ден, част от националната акция на Конфедерацията, наречена " По-високи приходи с твоя профсъюз ". Тя е информационно-образователна, само че в рамките й е планувано визитата на 150 предприятия, които са проучени като компании, които работят " на ярко ", за разискване съществуването на синдикални организации и проявление на положителните образци.

Причината за тази национална акция е обвързвана с няколко интернационалните правни акта, които към този момент са използвани в България, разгласи Димитров. Единият е Директивата за съответни минимални работни заплати и поощряване на груповото им договаряне, която би трябвало да бъде приложена в страната до 15 ноември тази година. По думите на президента на КНСБ последните девет месеца не е направено нищо по отношение на използването ѝ, а в нея има съответни условия, с които нашето трудово законодателство би трябвало да се съобрази.

Кампанията е точно за да изясни какво съгласно нас би трябвало да се промени в главния закон и в още няколко закона по тази инструкция, уточни Пламен Димитров.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР