Синдикати и бизнес организации подкрепиха проектобюджет 2023 с резерви Финансовият

...
Синдикати и бизнес организации подкрепиха проектобюджет 2023 с резерви Финансовият
Коментари Харесай

Обещание: един ден по-малко болнични за сметка на работодателите от догодина

Синдикати и бизнес организации поддържаха проектобюджет 2023 с запаси Финансовият министър Асен Василев чака поддръжка в Народното събрание и посочи, че якои елементи подлежат на смяна по време на разискването в зала Най-обсъждани бяха предложенията за смяна в данъчните закони и дали могат да се съберат повече приходи
От идната година единствено първите два дни от болничните на чиновниците да се заплащат от работодателите. Тази поръчка направи финансовия министър Асен Василев по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. На него по-голямата част от обществените сътрудници поддържаха плана за бюджет за остатъка от тази година, въпреки и с запаси. Плановете са страната да стартира да работи по новия финансов проект от началото на август, а промени по главните параметри при гласоподаване в зала съгласно Василев не се чакат. и 4.6 милиарда лева нов дълг до края на годината.
Синдикати и бизнес организации поддържаха проектобюджет 2023 с запаси Финансовият министър Асен Василев чака поддръжка в Народното събрание и посочи, че якои елементи подлежат на смяна по време на разискването в зала Най-обсъждани бяха предложенията за смяна в данъчните закони и дали могат да се съберат повече доходи
От идната година единствено първите два дни от болничните на чиновниците да се заплащат от работодателите. Тази поръчка направи финансовия министър Асен Василев по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. На него по-голямата част от обществените сътрудници поддържаха плана за бюджет за остатъка от тази година, въпреки и с запаси. Плановете са страната да стартира да работи по новия финансов проект от началото на август, а промени по главните параметри при гласоподаване в зала съгласно Василев не се чакат. и 4.6 милиарда лева нов дълг до края на годината.

Съгласно в този момент настоящите правила работодателят покрива 70% от дневното брутно заплащане за първите три дни от болничните на своите чиновници. След третия ден те стават 80% от заплатата и се заплащат от Национален осигурителен институт. Идеята е тежестта върху работодателите да се облекчи и страната да изплаща болничните още от третия ден. От поръчката на Василев излиза наяве, че това е вероятен вид, който да бъде заложен в бюджета за следващата година. А оповестяването на новината беше очевиден поклон към бизнеса, к.

Още една смяна, която се планува за 2024 година, е нова добавка за пенсионерите с приходи под 504 лева, колкото е линията на беднотия. Тя обаче ще е тип обществена помощ, а не непосредствено нарастване на пенсията от публичното обезпечаване - също гледище на бизнеса. Тази процедура по-рано провокира рецензии, че изравнява пенсиите на хора с по-малък и с по-голям застрахователен принос.
Реклама Подкрепа по нужда
Разчетите на Министерството на финансите за тази година, в това число тези за здравната каса и за публичното обезпечаване, получиха поддръжка от по-голямата част от работодателските и синдикалните организации, ненапълно по наложителност и с запаси. Социалните сътрудници подчертаха, че е значимо страната към този момент да проработи с постоянен бюджет, откакто през последните две години беше оставена по инерция, от което пропуснатите стопански изгоди към този момент личат.

Националният съвет за тристранно съдействие поддържа плана на закон за държавния бюджет, като се изключи КТ " Подкрепа ", разгласи вицепремиерът Мария Габриел, която е и ръководител на съвета. АИКБ и КТ Подкрепа не поддържаха плана за Държавно публично обезпечаване. Повечето организации като се изключи БТПП поддържаха и проектите за НЗОК, отчитайки, че новият бюджет прави нужна първа стъпка, въпреки и дребна, към това опазването на здравето да залага повече на предварителна защита и скрининг, а не на лекуване на към този момент развити болести.

Въпреки това амбициозни промени в новия бюджет по-скоро липсват и в случай че има планове за такива, те са оставени за 2024 година А и за няколко месеца няма време да се помислят и да се създадат. Целта в този момент е да се избегнат разтърсвания по средата на годината, тъй че хората и най-много бизнесът да продължат работа с досегашните си финансови проекти. Искането на синдикатите за ново нарастване на работната заплата от юли не беше задоволено и към този момент тя остава 780 лева Тя ще се вдигне от началото на 2024 година по силата на новото предписание, което обвързва минималното заплащане със междинното. Пенсиите обаче се покачват по проект с 12% още от юли.

Този бюджет е осъществим, само че не е елементарно осъществим, съобщи Асен Василев. Според него обаче запаси няма. Според него ще са нужни старания за повишение на събираемостта, като в тази посока са и няколкото ограничения за изсветляване на сивия бранш - в това число по-големите компании да изплащат заплатите по банков път, както и право на клиента да откаже да заплати сметката си при липса на касов бон (виж карето). Както работодатели, по този начин и синдикати показаха запаси по отношение на изплащането на възнагражденията по сметка, от което съгласно тях единствено ще завоюват банките, само че няма да извади на ярко нерегламентираните заплащания.
Реклама
Василев чака проектобюджета в главните си параметри да получи поддръжка в Народното събрание, като някои елементи подлежат на смяна по време на разискването в зала.
Резерви
БСК кардинално поддържат проектобюджета " доколкото България се намира в изключителна обстановка, в която в средата на 2023 година страната действа на база на бюджетната рамка за 2022 г ". Но имат запаси. Те са свързани с оферти за промени в данъчните закони: погашение на трудови хонорари от междинни и огромни предприятия, и дивиденти само по банков път, както и предлагането да не се заплаща сметката в заведение, в случай че то не издаде фискален бон. Резервирани са и към предлаганите от Министерството на финансите ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск, които съгласно БСК водят до " нова административна тежест и основни разноски за бизнеса ".

АИКБ, които имат представител в този кабинет, са много по-умерени. Но показват, че " в разходната част на бюджета към момента съществуват голям брой благоприятни условия за оптимизация ". Според тях заложените доходи са прекомерно оптимистични на фона на упованията за закъснение на стопанска система и инфлацията. В същото време данните на Министерството на финансите към юни към този момент демонстрират по-оптимистична картина - за полугодието финансите на страната към този момент са на дребен плюс от 0.2 милиарда лева откакто през май беше с дупка от 1.2 милиарда лева

От асоциацията обаче се въздържат да поддържат бюджета на Държавното публично обезпечаване. Според тях " през последните години политическите партии, водени от политически популизъм и търсейки бърза и директна политическа и електорална полза, одобриха решения и направиха дейности и бездействия, които унищожават пенсионноосигурителния модел в България ". А този проектобюджет на ДОО продължава тази наклонност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР