Синдикатът Образование към КТ Подкрепа предлага да има прекатегоризация на

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа предлага да има прекатегоризация на
Коментари Харесай

Предлагат прекатегоризация на учителския труд

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " предлага да има прекатегоризация на учителския труд към второкласен труд, а добавката от учителския пенсионен фонд да стане безусловна, даже и прилагане на средства от нея за ранно пенсиониране на учители и шефове. Това се споделя в позиция от синдиката за равносметката от просветителните политики.

В позицията се установи, че мощно подложените на критика делегирани бюджети се усъвършенстваха с прибавянето на съставените елементи за " паралелка " и " физическа " среда. Но главният им минус не са те самите, а незадоволителните средства, които се преразпределят посредством тях. Прибавянето на финансовия съставен елемент " преподавател " би имал смисъл единствено, в случай че средствата по единните разходни стандарти се усилят с най-малко 25 %, а средствата за обучение станат 6 % от Брутният вътрешен продукт. Защото в този момент е социална загадка, че в учебните бюджети не доближават средствата за поправки на физическата среда, а прекосяването на едносменен режим и целодневна организация е невероятно със сегашните средства за обучение.

Въпреки несъвършенствата, синдикатът " Образование " няма да допусне излизане от режима на делегираните бюджети в учебните заведения и ще се бори интензивно за прекосяване на детските градини на делегирани бюджети, тъй като това може да се усъвършенства, се споделя в позицията. В нея се декларира, че " към момента е несполучлива борбата с несъразмерната административна тежест в системата на образованието, политика, която назоваваме бумащина и която затлачва цялата система ".

Според синдиката " Образование " възходящата експанзия в клас, неналичието на принадлежности за предварителна защита на този циничен развой и сложното партниране с някои родители, са знаци за несполучливата към този момент политика за образование на учениците в просветителните институции. Факт е Стратегията за възпитанието и граденето на полезности в просветителните институции, само че без ясните отговорности към българските родители, посредством обезпечено деяние на учебния устав, като категорично наложителен акт, без императивни наказания към учениците - извършители, възпитанието в просветителните институции е задача невъзможна.

Екстремните условия, които сложиха заради пандемията цялото общество и образованието напрегнат и стрес, потвърдиха безапелационно изключителното място на учителя в просветителния развой, неговата роля и нужда. Обещаното и осъществено двойно нарастване на учителските заплати способства за слагането на педагозите на полагащото им се място в обществото. Трудът им се оцени като стратегически значим, съпоставим с този на лекаря. Повишеният престиж и статусът на българските учители несъмнено привлякоха и мотивираха в образованието повече млади учители, както и студенти, които се насочиха към педагогическите специалности, се регистрира в позицията.

Друга сполучлива политика от последните години е тази за нововъведения в българското обучение. Повече от 500 учебни заведения обявиха и безапелационно получиха статута за " Иновативно учебно заведение ". Важна и неоспорима роля тук има и Националната стратегия на МОН " Иновации в деяние ". Дигитализацията на просветителния развой, въпреки и предпочитана и със мощно декларирано предпочитание, стартира доста постепенно. Административната електронизация се вкара по-активно, което оказа помощ на шефове и учители да усъвършенстват своята работа. Пандемичната конюнктура наложи внезапно и безапелационно въвеждане на отдалеченото образование. Станахме очевидци на исторически скок в методическата цифровизация, която даде късмет на учителите да не прекъсват образователния развой при изключителните условия. Днес към този момент над 70 % от учебните заведения имат построени и одобрени просветителни платформи, а основаването и увеличението на STEM кабинетите и центровете, обезпечаването на учебните заведения с цифрова техника и безвъзмезден интернет, е първокачествен приоритет на МОН, регистрират от учителския профсъюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР