Синдикатът Образование към КТ Подкрепа направи национално проучване за рейтинга

...
Синдикатът Образование към КТ Подкрепа направи национално проучване за рейтинга
Коментари Харесай

Синдикалистите искат ГЕРБ на власт в образованието

Синдикатът " Образование " към КТ " Подкрепа " направи национално изследване за рейтинга на последните седем просветителни министри от времето на най-голямата учителска стачка (2007 г.) до 2022 година

Допитването е във връзка с просветните министри към най-важните просветителни политики и тяхното нареждане по цели: отношението на националните просветителни водачи към обществения разговор и ценене на ролята и мнението на синдикатите, работодателските и родителските организации, както и при образуване и смяна на национални просветителни политики, оповестиха от синдиката, чийто ръководител е доктор Юлиян Петров.

В изследването, състояло се от 29 август 2022 година до 10 септември, са взели участие 5508 респонденти, от които 71,8 % са учители, 11,5 % са шефове на просветителни институции, а 16,7 % са родители и заинтригувани, написа Българска телеграфна агенция.

Възрастовата група на показалите интерес към това проучване е следната: 33,6 на 100 са сред 45 и 55 години; 20,3 на 100 са сред 35 и 45 години; 18,8 на 100 са сред 55 и 60 години, има и други.

Респондентите са определили следните рейтинги на участващите седем просветителни министри:

Първото място, с 61,2% от гласовете на участниците, е извоювано от Красимир Вълчев, който беше министър на образованието и науката (МОН) от ГЕРБ - от 2017 до 2021 година

Втори в тази рейтингова ранглиста е проф. Даниел Вълчев, който беше учебен министър от Национална движение „Симеон Втори" за интервала 2005- 2009 г.  Той получава 20,8 на 100 утвърждение от участниците.

Проф. Сергей Игнатов, който беше образован министър от ГЕРБ - от 2009 до 2013 година, е на трето място с 6,7% от гласувалите в анкетата.

Последният учебен министър - акад. Николай Денков от " Продължаваме Промяната ", който беше отпред на МОН през 2021-2022 година, е четвърти с 5,6 на 100 от вота на респондентите.

Проф. Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия, която беше учебен министър през 2013-2014 година, е получила 2,7 % от гласувалите учители и родители.

На идващото шесто място в тази рейтингова ранглиста е проф. Тодор Танев (безпартиен), който беше министър на образованието и науката през 2014-2016 година, и получава 1,7% от гласовете в анкетата.

1,3 на 100 са дали своят вот за министър Меглена Кунева от Движение " България на жителите ", която беше учебен министър през 2016-2017 година

Според някогашния консултант в МОН и държавен контрольор Иво Райнов, българското обучение изисква мощен министър: " Искреното слагане на образованието като народен приоритет изисква избор на мощен министър. На първо място би трябвало добре да познава системата на предучилищното и учебното обучение. Практиката демонстрира, че по-решителните и значими промени се случват, когато отпред застане човек, угрижен за учебното обучение. Днес образованието е най-динамичният бранш от публичния живот.

В света на всекидневно остаряващите технологии отпред на образованието би трябвало да стои дръзновен модернизатор, кадърен да подбере екип от експерти, които да предизвикват новаторското развиване на образованието. Образователният министър би трябвало да е човек с нова визия за квалификацията на учителите, която да подтиква обмена на положителни практики, преодоляването и внедряването на модерни способи на образование и технологизацията на образователния развой ", споделя той.

Според него е извънредно значимо министърът да има положителни знания за същността на системата и административните компликации в нейното действие.

" Да бъде самоуверен в реализирането на най-важните промени - въвеждането на регламенти, които да подсигуряват преустановяване на практиката за политически назначения, като отворят пътя до високи административни позиции за същински способени и готови експерти, въвеждане на мандатност за директорската служба и застраховане на задоволително висок за потребностите на образованието бюджетен дял от Брутният вътрешен продукт на страната.

Министърът би трябвало да рационализира процесите на ръководство и надзор на образованието, тъй че учителят да бъде разтоварен от административни отговорности и да получава поддръжка от всички управнически равнища. Силен министър би бил този, който успее да ограничи вмешателствата на родителите в образователния развой, като подтиква съдействието сред тях и учителите. Съществен миг от работата на един добър министър ще бъде неговата ангажираност с ограничения за доста възстановяване на дисциплината в класната стая. Не на последно място, загриженият министър не би си затварял очите пред слабите резултати на външните оценения и би почнал дълготрайна работа за тяхното възстановяване ", декларира още Иво Райнов, представен от Синдиката " Образование ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР